Ekologická likvidace vozidel

Ekologická likvidace vozidel je už vžitý výraz pro vyřazení auta z provozu, a to jak administrativně, tak také technologicky. Když vám automobil dostouží, můžete ho zkusit ještě přece jen zpeněžit. Pokud už se ukáže jako neprodejný, čeká vás jako majitele jeho ekologická likvidace. Vaše první kroky a poslední s automobilem povedou na autovrakoviště.

Proč je nutná ekologická likvidace vozu?

Autovrak je plný nebezpečného odpadu (oleje a různé chemické sloučeniny), proto je potřeba předat jej k likvidaci jen autorizovaným autovrakovištím. Seznam těch autorizovaných, kterých je aktuálně přes 500, spravuje Ministerstvo životního pojištění.

Kolik stojí ekologická likvidace vozidel?

Pokud už je vozidlo nepojízdné, může vám autovrakoviště pomoci vrak odtáhnout. Cena za tuto službu se pohybuje okolo 200 Kč. Za váš automobil při odevzdání na autovrakoviště většinou nemusíte nic platit, obvykle za něj na autovrakovišti obdržíte okolo 1 000 Kč. I autovrak má totiž ještě svou cenu. Rozebere se a použitelné části (katalyzátor, zrcátka, baterie) se dále nabízejí k prodeji, zbytek se sešrotuje a prodá k druhotnému využití.

Co se potřeba udělat po ekologické likvidaci vozu?

Z auta vám při odchodu z vrakoviště zůstanou jen registrační značky a Potvrzení o převzetí autovraku do zařízení ke sběru autovraků neboli protokol o ekologické likvidaci vozidla. Oboje poté předáte na registračním místě úřadu s rozšířenou působností. Předložíte společně s žádostí o ekologickou likvidaci doklad totožnosti, velký technický průkaz a malý technický průkaz. Vyřazení vozidla z registru silničních vozidel je zdarma.

Po provedení technologické i administrativní likvidace vozidla je ještě potřeba zajistit zrušení povinného ručení. Na pojišťovnu doložte kopii velkého technického průkazu, kam se informace o vyřazení zapisuje včetně data. Ekologická likvidace vozidel je tím dokončena.

Ekologická likvidace vozidel je zpracována v Zákoně č. 56/2001 Sb. (Zákon o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích).