Finanční páka

Co je pákový efekt?

Páku známe z hodin fyziky, na kterých nám demonstrovala, jak dokážeme snadněji manipulovat těžšími předměty. Finanční páka funguje podobně. Znamená, že můžeme disponovat větším majetkem, tedy že s menším vstupním kapitálem, investicí, můžeme vstupovat do finančně větších pozic.

Jak funguje finanční páka?

V angličtině se setkáte s výrazem leverage a znamená, že použití malého objemu vlastního kapitálu můžeme doplnit větším objemem cizího kapitálu na financování investice. Vlastní peníze použijete jako jistinu, která vám pomůže získat úvěr a umožní získat vyšší zhodnocení. Tento krok umožňuje investorovi znásobit zisk, ale také případně ztrátu. Finanční páka tak umožňuje při financování půjčenými penězi dosáhnout lákavých výnosů.

Pokud se kupují např. akcie v páce 1:2, znamená to, že investor vkládá jeden díl prostředků z vlastní kapsy, druhou část dává broker. Pokud dojde k propadu hodnoty akcie o 10 %, přichází investor ale už o 20 % vložených peněz.

Hypotéka a pákový efekt

Takto se můžete dostat i do bodu, kdy vám dluh začne vydělávat. Jde o případ, kdy si koupíte nemovitost na hypotéku i přesto, že na její nákup máte dostatečné peněžní prostředky. Hypoteční úvěr s výhodnou úrokovou sazbou bude fungovat jako páka – můžete dosáhnout vyššího výnosu k vlastním vloženým prostředkům na financování nemovitosti, než byste získali pri financování zcela ze svého.

Výnos je vždy potřeba počítat v poměru k vlastním vloženým prostředkům. Financování nemovitosti hypotékou je páka prakticky vždy, protože získáte vlastní bydlení a další návratnost se bude konat při pronájmu.

Aby pákový efekt fungovat, musí být očekávaný výnos dané investice vyšší než úroková sazba, za jakou si prostředky půjčujete. Toto tedy znamená, že čím nižší jsou úrokové sazby, tím větší je pákový efekt. Což je situace, ve které se nacházíme nyní. Aby dával pákový efekt smysl, neměla by měsíční splátka hypotéky přesáhnout výši nájmu, který za byt můžeme získat. Cílem pronájmu je získat nejen peníze na úhradu půjčky, ale také aby z nájmu zůstala nějaká odměna jen pro soukromé využití.