GPS lokátor do auta

GPS lokátor do auta neboli GPS tracker představuje zjednodušeně řečeno sledovací zařízení. Jedná se prakticky o malou krabičku se zabudovaným GPS čipem, díky kterému zná zařízení svou přesnou polohu. Vám tuto informaci “na požádání” také předá – např. na mobilní telefon.

Informaci o aktuální poloze vám gps lokátor do auta předá v některých případech formou SMS, ve které vám sdělí přesné souřadnice, u jiných modelů vám dorazí přímo odkaz s polohou na mapě. GPS lokátor tedy musí být vybavený SIM kartou. Tento typ má poměrně malou spotřebu baterie. Nevýhodou však je, že nezaznamenává historii polohy a budete se muset starat o stav jeho baterie.

Dostupné jsou GPS lokátory různých velikostí, a to od velikosti krabičky od zápalek až po velikost dvou krabiček cigaret. V nabídce jsou také lokátory s různým způsobem napájení. Podle toho se odvíjí doba provozu. Pokud se nechcete o napájení GPS lokátoru vůbec starat, vybírejte s připojením na autobaterii.

Tip! Věděli jste, že si GPS lokátor můžete pořídit i přes cashback – službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět? Zkuste obchody jako:

* Smarty.cz – až 8 % z nákupu zpět
* OKAY.cz – až 6 % z nákupu zpět

GPS lokátor u služebních vozidel

GPS lokátor do auta instalují i někteří zaměstnavatelé u služebních vozidel. Jejich využitím je pak možné dosáhnout efektivnějšího využití a sdílení vozidel, a tedy uspořit náklady na benzín. Zaměstnavatelé tímto způsobem mohou také kontrolovat nejen všechny vaše cesty, ale mohou jít až do takového detailu, jako je styl vaší jízdy, projíždění zatáček, zrychlení, rychlost,… Takové GPS lokátory do auta fungují online a jsou vybaveny SIM kartou s datovým tarifem.

GPS lokátor ke sledování polohy dítěte nebo psa

GPS lokátor ale můžete použít i jinak než na sledování automobilu. Třeba na zavazadla, nebo psa, či dokonce dítě. GPS lokátor bývá menší a stačí, aby si jej dítě hodilo do batohu, aniž by ho nějak dále obtěžoval. GPS lokátor v této podobě umožňuje nastavení hranic. V případě jejich překročení vám jako rodiči přijde informace s upozorněním.

Pasivní GPS lokátory

Existují také pasivní GPS lokátory, které vám neřeknou aktuální polohu, nemají v sobě SIM kartu a nemůžete se zařízením průběžně komunikovat. Až následně je nutné GPS logger vzít a připojit do PC, kde se zobrazí historii předchozího pohybu. Výdrž baterie je ale u těchto zařízení poměrně veliká.