Insolvence 2021

Co je to insolvence?

Insolvence znamená jinými slovy platební neschopnost. K platební neschopnosti dochází, když dlužník není schopen plnit své závazky včas i přesto, že má vůli dluhy splácet.

Kdo může jít do insolvence?

Do platební neschopnosti se dlužník může dostat např. vyhlášením konkurzu nad firmou, vyrovnáním dlužníka s věřitelem, přičemž mu nezůstanou další prostředky na úhradu dluhů. Existuje ještě pojem druhotná platební neschopnost, při které není schopen dlužník hradit své závazky z důvodu neuhrazených pohledávek od odběratelů.

Vyhlášení osobního bankrotu

V případě, že se dlužník dostane do bezvýchodné situace, má jako fyzická osoba možnost tento stav řešit legální cestou vyhlášením osobního bankrotu. Osobní bankrot přitom neznamená kompletní odpuštění dluhů, ale řešení dluhové situace. U právnických osob je řešením likvidace či reorganizace. Veškerá pravidla insolvence 2021 jsou stanovena v insolvenčním zákoně č. 182/2006 Sb.

Podmínky insolvence 2021

Pokud má dlužník jen jednoho věřitele, kterému dlouhodobě dluží, neznamená to ještě, že je v platební neschopnosti. Podmínky insolvence 2021 jsou:

  • více věřitelů a zároveň
  • peněžité závazky jsou více než 30 dnů po lhůtě splatnosti
  • a zároveň dlužník není schopen tyto závazky plnit

Jak se zbavit dluhů?

Ačkoliv na finančním trhu existují věřitelé, kteří půjčí peněžní prostředky osobě i přes její platební neschopnost, tento krok může v konečném důsledku vést jen k úhradě nejbližších splátek a dluhů. Obvykle nepředstavuje vytvoření dlouhodobého a fungujícího plánu, jak se dostat z dluhů.

V rámci insolvence 2021 je možné se podle zákona legálně zbavit dluhů jednou ze tří cest:

  • oddlužení, které trvá zpravidla 3-5 let
  • konkurs, který spočívá v rozprodání majetku, po něm mohou ale stále zůstat neuhrazené dluhy
  • reorganizace firmy s obratem alespoň 50 milionů, nebo mající alespoň 50 zaměstnanců

Oddlužení je dokončeno pokud:

  • dlužník splatil věřitelům jejich pohledávky v plné výši
  • do 3 let splatil dlužník věřitelům alespoň 60 % jejich pohledávek
  • po dobu 5 let dlužník neporušil svou povinnost vynaložit veškeré úsilí k plnému uspokojení pohledávek svých věřitelů; má se za to, že tuto povinnost neporušil, jestliže v této době splatil věřitelům alespoň 30 % jejich pohledávek.