Kdo je pojistník?

Trápí vás ve smlouvách pojem pojistník? Pojem pojištěný je vcelku snadno pochopitelný a představitelný, ale kdo je pojistník? Sjednáváte-li si pro sebe životní pojištění, které si budete sami platit, je pojištěný a pojistník stejná osoba. Kdy je to jinak?

Pojištěný je ten, na jehož život, zdraví, majetek, odpovědnost za škodu nebo jiné hodnoty se vztahuje pojištění. Pojistník je ta osoba, která pojistnou smlouvu uzavřela. A nemusí se jednat zároveň o osobu pojištěného, tedy někoho, na koho se vztahuje pojistné krytí. Pojistník má právo dispozice s pojistnou smlouvou a povinnost platit pojistné. Ve smlouvě bez souhlasu pojistníka nelze nic měnit ani vypovídat. Je důležité vědět, že na pojistníka se vztahují veškeré podmínky pojistné smlouvy.

Obmyšlená osoba

Ve smlouvách jsou kromě jiného uvedeny obmyšlené osoby (oprávněné osoby), kterým vzniká právo na výplatu sjednaného pojistného plnění v případě smrti pojištěného. Obmyšlenou osobu určuje také pojistník, ale pokud není pojistník zároveň pojištěným, může tak učinit pouze se souhlasem pojištěného.

Pravidla vypovězení smlouvy

Pojistník může pojistnou smlouvu také vypovědět, a to u životního pojištění písemně nejméně 6 týdnů před koncem každého pojistného období, nejdříve však poté, kdy bylo zaplaceno pojistné alespoň za jeden rok. Každý z účastníků ji může vypovědět do dvou měsíců po jejím uzavření.

Jiný pojistník a jiný pojištěný

S rozdělením rolí se setkáme např. u povinného ručení. Rodič s bonusy se zapíše jako pojistník pro automobil řízený novopečeným řidičem, aby bylo pojištění levnější. Některým pojišťovnám se tento přístup nelíbí a v případě rozdílného pojistníka a majitele vozu jsou nakonec ceny vyšší. Riziko tedy spočívá v tom, že pokud tento řidič nováček způsobí nehodu, bonusy se seberou pojistníkovi.

Tip! Detailně jsme tento způsob popsali ve článku: Povinné ručení jde uzavřít i na příbuznou osobu. Jak na POV, když je pojistník odlišný od majitele?

Kdo je pojištěnec?

Tak s ním se v pojistné smlouvě nesetkáte. Pojištěnec je osoba ve smyslu zdravotního a sociálního pojištění. Setkáte se s ním tedy na úřadech nebo třeba u lékaře.