Kreditní a debetní karta

Kreditní a debetní karta jsou na první pohled stejné. Obvykle prakticky nepoznáte, jakou kartu držíte v ruce. Kreditní a debetní karta se používají k placení v obchodech, na internetu, výběru z bankomatu. Fungování kreditní a debetní karty je však odlišné. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Rozdíl mezi kreditní a debetní kartou

Debetní karta je standardní platební karta, kterou vystaví banka k bankovnímu účtu. Používá se k platbám, a to až do částky, jakou máte na účtu vloženou. Debetní karta platí s vašimi penězi. Za použití debetní karty nejsou obvykle účtovány v současné době žádné poplatky. S debetní kartou standardně není možné jít do mínusu a platit tak více, než kolik je na účtu vloženo prostředků.

K debetní kartě je možné sjednat další službu, která se jmenuje kontokorent. Sjednaný kontokorent umožní i na debetní kartě mít úvěr a jít u toho do mínusu. Závisí na sjednaném limitu úvěru, úrocích a poplatcích za sjednání a vedení kontokorentu, které bývají nulové a platí se až za využívání kontokorentu.

Kreditní kartu vydá banka, aniž by klient u mí měl vedený účet. Přitom prostřednictvím kreditní karty půjčuje klientovi své peníze, a to až do výše schválené částky. Při platbě kreditní kartou využíváte jen peníze společnosti, která kreditní kartu vydala. Obvyklé bývá určité bezúročné období, kdy se neplatí za platbu kreditní kartou, a tedy za využití úvěru, žádné úroky. Po tomto období však nastupují poměrně vysoké úroky.

Kreditní karta může být spojena ještě s dalšími poplatky – např. za výběr z bankomatu. Setkáte se třeba i s 30% úrokovou sazbou. Kreditní karta má vlastní úvěrový účet. O kreditní kartu musíte vždy žádat a banka žádost schvaluje, oproti tomu debetní kartu dostanete k účtu automaticky.

Kreditní a debetní karta mají společné to, že jak kontokorent, tak využití kreditní karty je zdarma jen po určitou dobu. Úvěr pak je potřeba v určitém horizontu uhradit.