Mezinárodní řidičský průkaz

Při cestě do zahraničí s vlastním autem většinu řidičů napadne, co si musí vzít na tuto cestu za doklady. Odpovědí je mezinárodní řidičák. Tento doklad vás opravňuje k řízení automobilu, motorky nebo jiného vozidla mimo Evropskou unii. Jednoznačně se vám bude hodit nejen při policejní kontrole, ale také když si budete vyřizovat půjčení automobilu v půjčovně a při vstupu do země na celnici.

Mezinárodní řidičský průkaz je platný pouze společně s českým řidičským průkazem. Mezinárodní řidičák je totiž překladem toho českého. Při zahraničních cestách mimo Evropskou unii musíte mít proto oboje. Mezinárodní řidičský průkaz nepotřebujete jen v zemích Evropské unie, Norsku, Švýcarsku, Lichtenštejnsku. V těchto zemích si vystačíte s českým řidičákem. V ostatních zemích Evropy už po vás mezinárodní řidičák budou chtít.

S mezinárodním řidičákem si rozhodně nevystačíte v České republice, tady budete potřebovat výhradně ten český.

Kde si zařídit mezinárodní řidičský průkaz?

Mezinárodní řidičský průkaz si zařídíte na odboru evidence řidičů na obecním úřadě. Přitom není nutné, abyste v daném místě měli trvalé bydliště. Jeho vystavení se provádí na počkání. Pobočky jsou uvedené na webu Ministerstva dopravy.

Jakou má mezinárodní řidičský průkaz platnost?

Máte-li už mezinárodní řidičský průkaz z dřívějška, ještě ale nemusíte mít vyhráno. Mezinárodní řidičák se vydává podle dvou možných Úmluv, a to buď podle Úmluvy z Ženevy 1949, nebo Úmluvy z Vídně 1968. Podle Vídeňské úmluvy z roku 1968 (např. pro cestování po Spojených arabských emirátech, Turecku, Tunisku) má mezinárodní řidičský průkaz platnost tři roky, podle Ženevské z roku 1949 (např. pro cesty do USA) jen jeden rok.

S výběrem té správné Úmluvy pro vystavení mezinárodního řidičáku vám pomůže úředník na přepážce. Vy do přihlášky jen uvedete zemi, kam máte namířeno a kde budete řídit.

Co je potřeba k vyřízení mezinárodního řidičského průkazu?

Vyřízení mezinárodního řidičského průkazu musíte zařídit osobně. Správní poplatek je 50 Kč a bude vám vystaven okamžitě. Při vyřizování budete potřebovat:

  • platný doklad totožnosti,
  • platný řidičský průkaz,
  • jednu průkazovou fotografii (pro vydání mezinárodního řidičského průkazu je stále nutné předkládat papírovou fotografii),
  • vyplněnou žádost.

Tip! Pokud se chystáte řídit v zahraničí, budou se vám ještě hodit naši průvodci:

* Povinná výbava auta v Rakousku, Německu, Polsku a Slovensku
* Kolik stojí dálniční známka? ČR, Slovensko, Rakousko, Německo, aj.