Minimální dezén pneumatik

Zajímá vás, jaký je minimální dezén pneumatik, a jestli ještě můžete s vašimi stávajícími pneumatikami jezdit?

Minimální hloubka vzorku pneumatik je stanovena v zákoně 361/2000 Sb. (Zákon o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů). Rozdíly jsou v zimních a letních pneumatikách, ale i pro osobní a nákladní auta.

Minimální dezén pneumatik Letní pneu dezén Zimní pneu dezén
Osobní automobil do 3,5 tuny 1,6 mm 4 mm na všechna kola
Nákladní vozy nad 3,5 tuny 1,6 mm 6 mm na hnané nápravy
Motorky do 50 cm³ a skútry 1,0 mm  

 

Zimní pneumatiky

Podle §40a zákona 361/2000 Sb. mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led či námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu. V jiných případech (tedy za slunečného a suchého počasí i přes zimní období) je možné mít letní pneumatiky.

Na úsecích označených značkou C 15a „Zimní výbava“ je povinnost bez ohledu na povětrnostní podmínky mít vždy obuté zimní pneumatiky. Tato značka může mít u sebe ještě dodatkovou tabulku s vyznačením období, ve kterém tato povinnost platí. Při nepoužití zimní pneumatiky vám hrozí pokuta na místě do 2 000 korun.

Letní pneumatiky

I přesto, že však hloubka dezénu pneumatik zákon neporušuje, doporučují odborníci u letních pneumatik vzorek nad 3 mm. I v létě stačí málo a při nenadálé průtrži mračen můžete snadno vyletět z vozovky. V 90 km/h není kontakt při hloubce dezénu 1,6 mm se silnicí dokonce prakticky žádný. Minimální dezén pneumatik není tedy vždy zárukou bezpečné jízdy.

Jak se měří hloubka dezénu pneumatik?

Můžete k tomu využít pneuměřič, kterým můžete zároveň změřit i tlak v pneumatikách. Měření provádějte na všech kolech automobilu, a to na každém z nich na více místech (vně, na středu i uvnitř). Doporučuje se provádět kontrolu vždy před dlouhou cestou, nebo jednou za měsíc. Po čtyřech až pěti letech je navíc obvykle čas na nákup nových pneumatik, protože ty původní už ztrácí své původní vlastnosti, a to bez ohledu na stav dezénu.