Obnosové pojištění

Obnosové pojištění je takové pojištění, u kterého je v případě pojistné události pojištěnému/obmyšlené osobě vyplacena předem stanovená fixní částka. Výše pojistného plnění nezávisí na tom, jaký je skutečný rozsah škody, ani na vzniku škody. Obnosové pojištění je upraveno v zákoně č. 89/2012 Sb. (Zákon občanský zákoník).

Běžně se s obnosovým pojištěním setkáme u soukromého pojištění. Obnosové pojištění se uplatňuje u různých typů životního pojištění, úrazového pojištění, pojištění pravidelných výdajů apod. Jedná se o případy, kdy není možné vyčíslit reálnou škodu.

Obnosové vs škodové pojištění

Na druhé straně spektra stojí pojištění škodové. U něj lze přesně vyčíslit reálnou škodu na majetku a určit výši pojistného plnění. Škodové pojištění tak bývá sjednáváno na majetek, peníze. Mezi škodové pojištění se řadí havarijní pojištění i povinné ručení, pojištění domácnosti, majetku, pojištění odpovědnosti.

Obnosové pojištění zajišťuje výplatu pojistného plnění sjednaného v každé pojistné smlouvě bez ohledu na počet sjednaných smluv. U škodového pojištění smí pojišťovna plnit nárok na pojistné plnění pouze z jedné pojistné smlouvy nebo poměrnou částí z více smluv. Výše vyplaceného pojistného krytí nesmí překročit reálně vzniklou škodu.

Povinné ručení, havarijní a doplňková pojištění a pojištění asistence jsou pojištění soukromá a sjednávají se jako pojištění škodová. Úrazové pojištění pro řidiče i ostatní cestující je také pojištění soukromé, ale sjednává se jako pojištění obnosové. Úrazové pojištění dopravovaných osob včetně řidiče je možné ve smlouvě k havarijnímu nebo povinnému ručení sjednat jako doplňkové pojištění. Jde např. o krytí smrti nebo trvalých následků v důsledku úrazu pojištěného, případně dobu nezbytného léčení, k nimž došlo při provozu vozidla.

Na co se obnosové pojištění nevztahuje?

Obnosové pojištění se samozřejmě nevztahuje na případy úrazového pojištění řidiče a ostatních cestujících v případě:

  • řízení bez řidičského oprávnění,
  • řízení pod vlivem alkoholu, drog nebo léku,
  • odmítnutí zkoušky na tyto látky.