Pojistná událost

V případě povinného ručení je pojistná událost taková škoda způsobená provozem vozidla, za kterou nese odpovědnost pojištěný. Podle pojistných podmínek a pojistné smlouvy má v takovém případě pojistitel povinnost poskytnout pojistné plnění.

Je potřeba ještě dodat, že pojistná událost je podle zákona číslo 277/2009 Sb. (zákon o pojišťovnictví) událost nahodilá, rozhodně se nejedná o cílenou či záměrně způsobenou škodu.

Pojistná vs škodní událost

Od pojistné události je potřeba odlišit škodní událost. Ne každá škodní událost je totiž zároveň pojistná událost. Škodní událost je dopravní nehoda, které se účastníte. Pojistnou událostí se škodní událost stává až v rámci šetření škodní události pojišťovnou a zjišťování zavinění. Pojistná událost se z ní stane jedině pokud odpovídá definovaných pojistným podmínkám.

Pokud tedy na parkovišti někomu nacouváte do dveří, nahlásíte tuto skutečnost na vaši pojišťovnu, u které máte povinné ručení. Její nahlášení pojistiteli, stejně jako doložení potřebných skutečností je povinností pojištěného a pojistníka. Pojišťovna podle pojistných podmínek zjistí, zda se na tuto událost pojištění vztahuje, zda u ní pojištění máte a zda nezaniklo (např. uplynutím dohodnuté doby, nebo nezaplacením pojistného). Až po tomto šetření se ze škodní události stane pojistná událost. Až poté vzniká pojistiteli povinnost poskytnout pojistné plnění.

Pojištěný má povinnost každou takovou událost v co možná nejkratším čase ohlásit na svou pojišťovnu, tedy pojistiteli. U něj bude žádat vyplacení pojistného plnění. Tato skutečnost je definována v pojistných podmínkách. Důkazní břemeno k pojistné události je na pojištěném a pojistníkovi. K některým dopravním nehodám musí být navíc přivolána policie, a to pokud došlo ke zranění osob, škodě vyšší než 100 000 korun, nebo škodě na majetku třetích osob.