Pojistné plnění

Pojistné plnění představuje náhradu vzniklé škody. Pojištěnému je vyplacený sjednaný obnos v případě vzniku pojistné události.

Zákonné limity pojistného plnění

V zákoně jsou stanoveny minimální limity pojistného plnění, na které musí být pojištění sjednáno. U povinného ručení jsou limity následující:

  • 35 milionů korun na škodu na zdraví nebo usmrcení (limit platí pro každého zraněného nebo usmrceného),
  • 35 milionů korun na škodu vzniklou poškozením, zničením nebo ztrátou, ale i ušlý zisk bez ohledu na počet poškozených.

Zákonné limity je možno v pojistné smlouvě dohodnout vyšší. V takovém případě platí limity uvedené ve smlouvě. Pokud jsou nároky uplatňované více poškozenými vyšší než je limit pojistného plnění uvedený v pojistné smlouvě, pojistné plnění se každému z nich snižuje v poměru tohoto limitu k součtu nároků poškozených.

Jak funguje pojistné plnění?

Pojistné plnění představuje poslední krok likvidace pojistné události. Likvidátor prověří veškeré okolnosti vzniku škodní události, využije veškerá dodaná fakta, důvody, prověří, zda se událost takto opravdu stala a zda jde tedy o událost pojistnou. Pokud se jednalo o podvod, nebo pokud se pojistka nevztahuje na danou událost, pojistné plnění vyplaceno nebude.

Pokud je událost kryta pojistnou smlouvou a jde o nahodilou událost, určí likvidátor, jaká část škody je pokryta pojistným plněním a vyplatí dohodnuté pojistné plnění (očištěné o spoluúčast) pojištěnému/oprávněné osobě. Pojistné smlouvy zahrnují také výčet výluk, při kterých se pojistné plnění nevyplácí. Nejčastější výlukou jsou konzumace drog či alkoholu, způsobení dopravní nehody vozidlem ve špatném technickém stavu, nebo v době válečných událostí, teroristického útoku.

Pojistné plnění se nejčastěji vyplácí přímo pojištěnému. I když je to nejběžnější situace, pojistné plnění se vyplácí i v obmyšlené osobě (v případě úmrtí).