Pojistné

Pojistné je úplata za sjednané pojištění. Pojistné z pohledu pojišťovny v sobě zahrnuje předpokládané náklady pojistitele na pojistná plnění, správní náklady, zisk, ale musí se do něj rozpočítat také všechny náklady s provozem komerčních prostor pojišťovny a tvorba technických rezerv. Výpočet pojistného však musí zahrnout i další faktory, mezi které patří inflace, úrokové míry i konkurence, případně též kurzové výkyvy.

Výše pojistného

Pojistné z pohledu pojištěného kromě jiného zohledňuje náklady na zábranu škod, pojistné riziko, výši spoluúčasti a škodního průběhu dosavadních pojištění pojistníka či pojištěného. Na žádost pojistníka je pojistitel (pojišťovna) povinna sdělit, jak výši pojistného stanovuje.

Výše pojistného se určuje podle stanovených sazeb pojistitele. Pojistné se vypočítává obvykle na roční pojistné období. Platba pojistného je možná také kvartálně nebo měsíčně. Pokud v průběhu pojištění dojde ke změnám, které mají vliv na poskytnuté slevy, nebo uplatněné přirážky, musí pojištěný tuto skutečnost nahlásit a pojistitel podle toho odpovídajícím způsobem upraví výši pojistného.

Pojistitel má právo změnit podmínky na další pojistné období, ale také upravit výši pojistného. Novou výši pojistníkovi musí pojistitel sdělit nejpozději dva měsíce před datem účinnosti této změny. Pojistník má poté právo u pojistitele uplatnit nesouhlas s touto změnou, a to do jednoho měsíce ode dne, kdy se o navrhované změně dozvěděl.

Právo na pojistné

Právo na pojistné má pojistitel dnem uzavření pojistné smlouvy, nebo dnem, který je dohodnutý v pojistné smlouvě. Neuhrazením pojistného v dohodnuté lhůtě pojištění zaniká a pojišťovna má nárok na dlužné pojistné.

Pojistná částka

Nepleťte si pojem pojistné s pojistnou částkou. Pojistná částka je horní hranice pojistného plnění pojistitele, která je sjednána ve smlouvě, tedy maximální možné plnění ze strany pojišťovny. A stanovuje se tak, aby odpovídala pojistné hodnotě pojištěného majetku. Částka se používá jako základní parametr pro výpočet pojistného.