Přerušení dodávky elektřiny

Pokud nesvítí doma světlo a nefungují elektrické spotřebiče, příčin může být hned několik.

Může jít o přerušení dodávky elektřiny, ale třeba jen o vypadnutý hlavní jistič. Poptejte se i u sousedů, jestli jim funguje elektřina, nebo ne. Pokud je u nich vše v pořádku, bude chyba nejspíš ve vašich jističích. K vypadnutí jističe dochází při přetížení soustavy zapojením příliš velkého příkonu spotřebičů nebo při poruše některého ze zapojených spotřebičů. Jistič může být vypadlý, i když není v dolní poloze. Bývá vhodné dát všechny jističe do dolní polohy, pak znovu nahoru, a to klidně několikrát.

Další krok může vést ke kontrole vašich úhrad za elektrickou energii. Pokud jste dlouhodobě neplatili, přerušení dodávky elektřiny se není co divit.

Přerušení dodávky elektřiny může mít také podobu plánovaného přerušení, nebo neplánovaného výpadku. Plánovaná odstávka dodávek elektřiny v souvislosti s údržbou sítě se zveřejňuje několika způsoby. Obvykle zveřejnění a informování zákazníků probíhá i v závislosti na místě. Může se jednat o hlášení rozhlasem, zasílání informační SMS obcí, vyvěšení letáků, především ale tyto informace bývají zveřejňovány online na webu distributora. To platí i o ohlášených poruchách (neplánovaných výpadcích sítě). Na stránkách zjistíte, o jakou poruchu se jedná a odhadovanou délku opravy.

Informace o přerušení dodávky elektřiny podle jednotlivých distributorů jsou k dispozici online:

Distributor Webová stránka Poruchová linka
ČEZ Distribuce bezstavy.cz 800 850 860
E.ON Distribuce eon-distribuce.cz 800 225 577
PREdistribuce predistribuce.cz 800 823 823

PREdistribuce je odpovědná za distribuční síť v Praze a městě Roztoky, E.ON Distribuce v jižních Čechách a na jižní Moravě, ČEZ Distribuce je napříč celou republikou. E.ON Distribuce dává svým zákazníkům k dispozici také aplikaci pro hlášení výpadků, ale i zjišťování aktuálního stavu sítě.

Na dobu přerušení dodávky elektřiny je dobré mít doma k dispozici staré dobré sirky/zapalovač a svíčky, překontrolujte si v předstihu i baterie ve svítilnách. Zajistěte také mrazničku, aby měla zavřené dveře a potraviny vydržely co nejdéle v chladu. Místo vařiče je možné použít ve chvílích výpadku elektřiny třeba kempingový vařič, pokud ho máte doma schovaný a využíváte na letní táboření. Citlivá elektronická zařízení bývá vhodné vypojit ze sítě. To se týká televize, satelitů, počítačů, ale i třeba mikrovlnné trouby.