Promlčení exekuce

Co je to promlčení?

Promlčení je definované v Novém občanském zákoníku (zákon č. 89/2012 Sb.), díl 3, oddíl 1. Paragraf § 609 stanovuje: “Nebylo-li právo vykonáno v promlčecí lhůtě, promlčí se a dlužník není povinen plnit. Plnil-li však dlužník po uplynutí promlčecí lhůty, nemůže požadovat vrácení toho, co plnil.”

To znamená, že k promlčení dojde, pokud marně uplyne určitý čas, promlčecí lhůta. Právo však trvá dál, jen ztratilo svůj nárok. Dlužník v takovou chvíli může dluh uhradit dobrovolně, k plnění ho však nelze nutit. Při takovém dobrovolném plnění nejde u věřitele o bezdůvodné obohacení a nelze vymáhat vrácení peněz.

Co je exekuce?

Cílem exekuce je vynucení povinnosti (obvykle finanční částky) v případě, že nebyla dobrovolně splněna. Exekucí se vymáhá nejčastěji peněžní dluh. Pro zahájení exekuce je tedy nezbytně nutný dluh. První soudní řízení zkoumá, zda opravdu dluh existuje a do kdy je nutné ho uhradit (tzv. nalézací řízení), jehož výsledkem je vymahatelný exekuční titul. Pokud nenastane dobrovolné splnění, může proběhnout druhý soud pro nařízení exekuce (vykonávací řízení).

Promlčení exekuce

Podle občanského zákoníku trvá promlčecí lhůta standardně tři roky.

Pokud dlužník uznal svůj dluh, promlčí se právo za deset let ode dne, kdy k uznání došlo. Pokud dlužník určí dobu, do které splní, promlčí se právo za deset let od posledního dne určené doby. Právo přiznané rozhodnutím orgánu veřejné moci se promlčí za deset let ode dne, kdy mělo být podle rozhodnutí plněno. Toto se týká tedy i promlčení exekuce, která byla přiznána rozhodnutím soudu.

Exekuce musí být zahájena v této desetileté promlčecí lhůtě. Pokud se tak stane, může exekuce probíhat až do úplného splacení dluhu. Zákon tedy nestanoví žádnou maximální délku trvání exekučního řízení.

K promlčení exekuce tedy nedochází tak, že se dlužník zbaví majetku, bude mít minimální příjem a po deseti letech exekuci přestane platit. Po dobu běhu této exekuce se totiž žádné promlčení nepočítá.