Registr dlužníků

Při vyřizování úvěru se jistě setkáte s nabídkami, které slibují půjčku bez nahlížení do registru. Co to vlastně znamená? Smyslem registru dlužníků je poskytnout bankám a dalším úvěrovým společnostem informaci o spolehlivosti potenciálních klientů (dlužníků).

Co je registr dlužníků?

Registr dlužníků je evidence všech osob, a to jak právnických, tak i fyzických osob, podnikatelů i občanů, kteří někdy měli něco společného s úvěrem. Nemusí to nutně znamenat nic negativního. Existují i registry tzv. “pozitivní”, které evidují i úvěry, které klient řádně splatil a nikdy nebyl v prodlení.

Registr dlužníků funguje i jako pomocník poctivým dlužníkům, neboť je vidět jejich zodpovědný přístup k předešlým dluhům a úvěrové společnosti budou takovému žadateli o úvěr hned v úvodu více věřit, případně poskytnou úvěr za výhodnějších podmínek. Pokud je žadateli o úvěr půjčka zamítnuta na základě informací vedených v databázi, musí poskytovatel úvěru uvést, z jakého registru informaci čerpá.

Na základě směrnice Evropské unie se setkáte napříč Evropou s označením „databáze umožňující posouzení úvěruschopnosti spotřebitele“. Evidují se půjčky aktuální, ale i minulé. Dále jsou v registrech informace o výši úvěru, době úvěru, kolik je potřeba doplatit a jakou má klient platební morálku. Do registru se dostane klient i v případě, že se žádostí o úvěr neuspěje.

Nejdůležitější registry dlužníků v České republice:

BRKI (Bankovní registr klientských informací)

Registr dlužníků, ve kterém se evidují informace o závazcích a nepovolené debetní zůstatky na běžných účtech u všech občanů s rodným číslem a podnikatelů s IČ. Po čtyřech letech se informace vymazává.

NRKI (Nebankovní registr klientských informací)

Registr, ze kterého zjišťují bonitu klienta věřitelské (nebankovní) subjekty. Zápis do tohoto registru nastává už ve chvíli, kdy si klient půjčí. Informace se také vymazává po čtyřech letech.

CRÚ (Centrální registr úvěrů)

CRÚ je provozován Českou národní bankou. Rozsahem patří mezi největší systémy evidující dlužníky v ČR. Není omezeno nahlížení jen na informace o vlastní osobě, ale může se nahlížet na jiné osoby či zaměstnavatele.

SOLUS (Sdružení na Ochranu Leasingu a Úvěrů Spotřebitelům)

Představuje sdružení právnických osob, nebankovních institucí, bank, telekomunikačních operátorů, distributorů energie a dalších společností. Eviduje informace o nebonitních klientech (podnikajících osobách s IČ a fyzických osobách), čímž snižuje riziko vzniku problémových pohledávek. Do registru SOLUS se klient dostane až tehdy, pokud se zdrží se splátkou o více než 30 dní. Informace se odebírá tři roky po umoření půjčky, nebo rok po uhrazení dlužné faktury.