Sazba D45d

Sazba D45d představuje distribuční sazbu, kterou bylo možné sjednávat do 31. března 2016. Pokud její první přiznání proběhlo do tohoto data, pak ji může zákazník uplatňovat i nadále. Jedná se o vhodnou sazbu pro domácnosti využívající proud na ohřev teplé užitkové vody a na elektrické vytápění přímotopem. Od 1. dubna 2016 sazbu D45d nahradila sazba D57d, kterou je možné volit i nadále.

Sazba D45d je určena domácnostem s přímotopným vytápěním. Distribuční sazba je rozdělena na dva tarify. Nízký tarif s nižší cenou za spotřebovanou elektrickou energii pokrývá minimálně 20 hodin denně, veškerá spotřebovaná elektrická energie ve zbylých 4 hodinách je účtována za vyšší cenu. O rozdělení času na vyšší a nižší tarif rozhoduje v sazbě D45d distributor.

Jak tedy sazba D45d vlastně funguje? V nízkém tarifu je elektřina levnější, je tedy ideální zapínat energeticky náročnější spotřebiče právě v této době a ušetřit tak podstatnou část nákladů. Toto levnější pásmo může být rozděleno v různých dnech různě, stejně tak může být jiné pro různé odběratele. Vysoký tarif však smí souvisle trvat maximálně jednu hodinu. Odběratel je navíc povinen v těchto zbylých 4 hodinách s vyšším tarifem zajistit technické blokování topných elektrických spotřebičů.

V součtu musí být příkon přímotopných elektrických spotřebičů včetně instalovaného příkonu akumulačního spotřebiče pro ohřev teplé užitkové vody alespoň 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem v odběrném místě (nesplňuje-li podmínky 40 % příkonu, musí výkon přímotopných elektrických spotřebičů odpovídat tepelným ztrátám vytápěného objektu). Pro elektrický akumulační spotřebič pro ohřev užitkové vody však budou platit podmínky uplatnění sazby D25d, nikoli sazby D45d . Splnění všech podmínek dokládá odběratel revizní zprávou. Fyzickou kontrolu poté provede revizní technik při zapojování Hromadného dálkového ovládání v domácnosti. Pomocí tohoto zařízení jsou vypínány přímotopné spotřebiči či bojlery v době platnosti vyššího tarifu.