Silová elektřina

Silová elektřina je surovina, která se vyrábí v elektrárně. Tato surovina se dodává konečnému zákazníkovi a je obchodovatelná na trhu. Situace na energetickém trhu má vliv na cenu silové elektřiny.

Cena elektrické energie je složená ze dvou částí, a to regulovanou a neregulovanou složkou. Neregulovaná složka představuje reálně odebrané kilowatthodiny proudu konečným zákazníkem, tedy odběr silové elektřiny. Cena za odebranou silovou elektřinu je rozdělena podle odběru v nízkém a vysokém tarifu, pokud má zákazník dvoutarifový produkt, nebo jen cenou za vysoký tarif při jednotarifním produktu. Tato částka je vybírána dodavatelem energie, kterému také zůstává. Tato neregulovaná složka je obvykle složena z dalších položek, a to např. z pevné sazby za měsíc za odběrné místo podle zvolené produktové řady. Neregulovaná složka představuje obvykle okolo 40 % celkové částky platby za elektrickou energii.

Regulovaná složka je stanovena regulátorem trhu, kterým je Energetický regulační úřad. Ten se kromě stanovení ceny stará o udržení volné soutěže a vyřizuje stížnosti klientů. Částku za regulovanou složku silové elektřiny vybírá sice dodavatel energie, ale převádí ji distributorovi. Jedná se o cenu za zajištění distribuce, tedy za dopravu silové elektřiny až do odběrného místa, za použití energetické sítě. Tato distribuční sazba je dále složena z ceny za příkon podle velikosti hlavního jističe a i v tomto případě podle množství odebrané silové elektřiny. V regulované složce se dále objevuje položka za systémové služby (pohotovost elektráren, zálohy) a podpora obnovitelných zdrojů s ohledem na ekologický přínos. Tato složka ceny je dána každoročně rozhodnutím Energetického regulačního úřadu na návrh distributorů elektřiny.

Součástí ceny silové elektřiny je ještě spotřební daň z elektřiny, která se přičítá ještě před započtením DPH. Daň vybírá dodavatel a převádí jí Celní správě za všechny zákazníky hromadně. Sazba daně je jednotná, a to 28,30 Kč/MWh.