Spotový trh s elektřinou

Spotové transakce jsou takové, které jsou obchodovány ihned, okamžitě, spotově. Na spotovém trhu je tedy obchodovaná komodita, cenné papíry nebo zahraniční měna ihned doručena kupujícímu. Spotový se tedy používá k označení obchodu, který je dokončen okamžitě na místě, nikoliv až v budoucnu. Každá komodita má spotovou cenu, tedy cenu, za kterou si můžete právě nyní nakoupit a obdržet danou komoditu. Spotový trh je znám jako fyzický nebo peněžní trh, protože výměna probíhá okamžitě. V běžné praxi se s ním setkáme i ve směnárnách, kde za uvedenou cenu (směnný kurz) obdržíme zahraniční měnu.

Spotové obchodování je vždy na velmi krátkou dobu, a to jak z pohledu trvání dodávky, tak i času před nákupem. Spotový trh s elektřinou je jednou z možností velkoobchodního nákupu elektřiny. Cena se na spotovém trhu vytváří na základě skutečné nabídky a skutečné poptávky. Obchodují se pouze fyzické dodávky a už ze své podstaty spotový trh s elektřinou neumožňuje vstup spekulativního kapitálu.

Spotový trh s elektřinou je organizován Operátorem trhu s energiemi (OTE). PXE (Power Exchange Central Europe) umožňuje svým účastníkům přístup do denního trhu organizovaného společností OTE. Každá hodina příštího dne má na tomto spotovém trhu s elektřinou svou cenu. Spotový trh s elektřinou jako produkt s názvem “Hour” je vypisován pro dodávkové období jedna hodina, a to pro hodiny nejbližšího dodávkového dne o výkonu 1 kW. Spotový produkt Day je vypisován pro nejbližší dva dodávkové dny, hodinová dodávka elektřiny je nabízena o výkonu 1 MW. Zúčtovává se v eurech. PXE má stanovená pravidla jako velikost kontraktu, dobu obchodování, závěrečnou denní cenu, konečnou cenu zúčtování.

Opakem spotového trhu s elektřinou je trh s futures, při jehož obchodování se jedná o kontrakty na delší období v budoucnu, např. týden, měsíc, čtvrtletí nebo i rok.