Trvalé následky úrazu

Trvalé následky úrazu jako pojem se vztahuje k úrazovému pojištění. Trvalý následek úrazu je takový, který není přechodný a který zůstává i přes léčbu úrazu. Osoba musí mít prokazatelné dlouhodobé následky na zdraví, aby se mohly klasifikovat jako trvalé následky úrazu. Může jít např. o ztrátu orgánu.

Jak nahlásit trvalé následky úrazu?

O plnění ve věci trvalých následků úrazu musí pojištěný sám požádat, obvykle po určité době ode dne způsobení úrazu, klidně i po dvou, třech letech. Stav bezprostředně po úrazu se nehodnotí – na něj se vztahuje pojištění poškození způsobeného úrazem.

Pojistná událost úrazu se hlásí pojišťovně okamžitě, trvalé následky úrazu se oznamují až jeden rok po ukončení léčby. Většina pojišťoven má vlastní výpočtové modely trvalých následků úrazu.

Rozsah trvalých následků vyhodnocuje specializovaný posudkový lékař, který má s pojišťovnou uzavřenu smluvní spolupráci. Na základě tohoto posudku se určuje odškodnění podle bodového systému pojišťoven. Postiženému jsou uznána určitá procenta poškození, trvalých následků, a podle toho je mu vyplaceno odškodnění.

Kolik dostanu od pojišťovny za trvalé následky?

Pokud dojde k trvalým následkům úrazu, vyplatí pojišťovna plnění ve výši procentuálního podílu ze sjednané částky pro případ trvalých následků úrazu podle oceňovacích tabulek. Pojišťovna vyplatí z pojistné částky tolik procent, kolika procentům odpovídá pro jednotlivá tělesná poškození podle oceňovacích tabulek rozsah trvalých následků po jejich ustálení. V případě, že se neustálily do tří let ode dne úrazu, vyvyhodnotí se, kolika procentům odpovídá jejich stav ke konci této lhůty.

Při sjednávání pojištění trvalých následků úrazu si pojištný může volit násobek pojistné částky, jiné pojišťovny umožňují progresivní plnění, které pojistnou částku znásobuje. V případě plnění vážných trvalých následků je pak plnění daleko vyšší než při plnění několika menších úrazů. Progrese se nepřipisuje k drobným úrazům.