Vandalismus

Vandalismus je poškozování veřejného nebo soukromého majetku, přitom ale toto poškozování pachateli nepřináší žádné materiální obohacení.

S vandalismem se setkáváme nejčastěji ve formě:

  • graffiti na veřejných budovách, ale i na stěnách soukromých nemovitostí, nebo v dopravních prostředcích,
  • poškozování plotů, laviček, výloh, zastávek, osvětlení, dopravních značek, soch.

Za vandalismus se považuje také ničení veřejné zeleně, narušování nočního klidu, hlučné a agresivní chování na veřejnosti, ale i vůči sousedům či jiným lidem, pokud ostatní mají pocit narušení vlastních práv nebo jejich poškození.

U automobilů může jít např. o počmárání vozidla sprejem, nebo “obkroužení” auta klíčem/hřebíkem, ulomení stěračů, ulomení zrcátek, poškození oken (např. prohození lahve oknem), krádež znaků automobilů, proříznutí pneumatik, zapálení automobilu, vypuštění vzduchu z pneumatik.

I krádež silničního značení je považována za vandalismus. V některých případech může být krádež nebo zničení značky nebezpečná. Pokud řidič netuší, že vjel do obce a nezpomalil, může při případně nehodě ve vyšší rychlosti dojít k vážnějším zraněním. Krádež značky “stop” nebo tvaru křižovatky je také nebezpečný čin. Některými je ale získaná značka považována za trofej a v pokoji/garáži/klubovně se může vyjímat efektně.

Často se vandalismus páchá jen pro vlastní potěšení, pro pobavení ostatních, nebo z nudy. V některých případech se vandalismus spojuje s požitím alkoholu, drog. Někdy může jít také o vyřizování účtů, pošťuchování neoblíbených sousedů, přitom ale většinou chybí důkazy o pachateli.

Jak se proti vandalismu bránit?

Přesvědčte se, že máte v havarijním pojištění sjednáno i pojištění proti vandalismu. Nikdy nevíte, kdy se vrátíte ke svému autu a zjistíte, že bylo hračkou pro nějakého vandala, který se rozhodl přes auto přeběhnout. Pokud už k takovému činu došlo, vše si řádně nafoťte, detaily i obrázek celého místa, nahlaste situaci pojišťovně. Od pojišťovny získáte další informace a doporučení, zda máte kontaktovat i policii.