Vinkulace a devinkulace pojistného plnění

Vinkulace a devinkulace pojistného plnění jsou pojmy, se kterými se zcela jistě setkáte při sjednávání hypotéky nebo jiného úvěru. Vinkulace znamená výplatu pojistného plnění ve prospěch úvěrové společnosti, která peníze klientovi půjčila.

Co je vinkulace?

Vinkulace představuje navázání předmětu, na který klientovi úvěrová společnost půjčuje, ve prospěch této úvěrové společnosti. Vinkulace je tedy služba, kterou se banka jistí, aby půjčené peníze dostala zpátky, a to za různých okolností (např. dům financovaný hypotékou zničí povodeň, krádež zařízení pořízeného na úvěr).

Co je devinkulace?

Devinkulace znamená opak, tedy uvolnění předmětu, na který půjčovala, a tedy ponechání předmětu opět původnímu majiteli, klientovi.

Vinkulace a devinkulace pojistného plnění se nejčastěji sjednává na pojištění majetku a vinkulací pojištění osob. Vinkulace pojištění majetku se vztahuje na zničení nemovitosti (např. při přírodní katastrofě). Z pojistky bude v případě pojistné události nejprve pokryt úvěr a až zbylé prostředky budou vyplaceny klientovi (pojištěnému). Po dobu sjednané vinkulace pojistného plnění má dlužník omezené možnosti nakládat s uvedenou nemovitostí.

Vinkulace životního pojištění se vztahuje na smrt pojištěného. U hypoték nebývá tak častá. Banky se k ní obracejí především v případě, kdy je ve smlouvě jediná osoba, která bude úvěr splácet.

Vinkulace a devinkulace pojistného plnění je běžná i u leasingových smluv, pro jejichž platnost se sjednává havarijní pojištění ve prospěch leasingové společnosti. Předmět pojistného plnění je po celou dobou majetkem leasingové společnosti. Pojistné plnění by se v případě dopravní nehody vyplácelo nejprve leasingové společnosti, která přišla o svůj majetek (např. automobil).

S vinkulací musí dát souhlas pojištěný. S devinkulací musí souhlasit věřitel, v jehož prospěch bylo pojistné plnění vinkulováno. Banka ale nerozhoduje o výběru pojišťovací společnosti. Tu si vybere klient a kalkulaci pojistného plnění zašle bance k odsouhlasení. Banka se pouze vyjádří, zda je pojistné krytí dostatečné, nebo nikoliv.