VT NT elektřina

Za elektrickou energii platí každý jinou cenu. To je dáno smluvně dohodnutou distribuční sazbou a tarifem (VT a NT elektřina). Distribuční sazbu má každý odběratel přiřazenou podle toho, jaké používá spotřebiče a kolik elektrické energie jimi spotřebovává.

Elektřinu může mít odběratel zpoplatněnu podle zvolené distribuční sazby dvoutarifově. V průběhu dne je dodávka elektřiny rozdělena do období vysokého tarifu (VT elektřina), kdy je účtována za vyšší cenu, a do období nízkého tarifu (NT elektřina), který je zpoplatněn nižší sazbou. Aby odběratel mohl mít dvoutarifní sazbu, musí splňovat pravidla stanovená distributorem energie. NT elektřinu, tedy “levný tarif” může pak mít odběratel podle zvolené sazby od 8 až do 22 hodin za den.

Každá oblast má různé časy aktivace NT elektřiny, stejně tak si i tyto časy stanovuje každý distributor zvlášť. Nejdelší levný tarif je součástí sazby D57d. Pokud odběratel využívá energii pouze ke svícení, vaření a pro napájení běžných elektrospotřebičů jako je televize, počítač, pračka, myčka, sušička bude se mu účtovat VT elektřina (vysoký tarif) a jednotarifní sazbou. Odběratelé s přímotopem, bojlerem, tepelným čerpadlem už budou moci vybírat i z nabídky dvoutarifních sazeb, a tedy mít elektřinu za cenu nízkého tarifu.

NT elektřina, levný tarif, nízký tarif, nebo také dříve používané označení noční proud je zavedený výraz pro sníženou cenovou sazbu za elektrickou energii. Dříve byl nízký tarif (levný tarif) platný v nočních hodinách, proto název noční proud. Dnes je NT elektřina rozdělena na celý den podle sazby, kterou má odběratel sjednanou. NT elektřina je určena zejména pro elektrické vytápění a akumulační ohřev vody. Cílem zavedení levného tarifu je regulace spotřeby elektřiny. Ve chvílích nízkého odběru elektrické energie se aktivuje NT elektřina. Během tohoto tarifu odebírají energii energeticky náročnější spotřebiče, tedy bojlery, tepelná čerpadla. Majitelé jsou pak povinní blokovat tato energeticky náročná zařízení v době vysokého tarifu. Časy spínání levného a vysokého tarifu jsou k dispozici na webových stránkách jednotlivých distributorů.