Zelená elektřina

Zelená elektřina je označení pro elektrickou energii vyrobenou z obnovitelných zdrojů, tedy např. v solárních, větrných nebo vodních elektrárnách, případně také z biomasy. Zelená elektřina je tedy ze zdrojů, které se samy, nebo za přispění člověka dokáží znovu částečně nebo plně obnovit. Odběrem zelené elektřiny podporuje zákazník snižování produkce CO2. Výrobci této energie jsou místní, rozmístěni po celé České republice, menší a v oblastech, kde má výroba této elektřiny smysl (v místech s dostatečných slunečním svitem, nebo u zemědělského odpadu pro bioplyn). Někdy se proto také používá označení ekologická elektřina. Někteří dodavatelé energií dokonce umožňují kromě volby odběru výhradně zelené elektřiny i výběr zdroje, z jakého má tato elektřina pocházet.

Prodej zelené elektřiny probíhá na základě bilancování (srovnání). Dodavatel si nakoupí elektřinu od výrobců, kteří využívají výhradně obnovitelné zdroje. Stejné množství MWh, které nakoupí, prodává zákazníkům (jak domácnostem, tak také podnikatelům). Zákazník sám o sobě v domácnosti nepozná, zda energie, kterou čerpá, je zelená. Původ elektrické energie není možné v síti rozlišit, ale dodavatel se zákazníkovi za původ musí zaručit.

Obchodování se zelenou elektřinou dozoruje Operátor trhu s elektřinou, který má odpovědnost za dohled nad celým energetickým trhem a na zelenou elektřinu vystavuje certifikát původu. Zákazník tak může mít jistotu, že distributor opravdu odebírá a dodává energii z obnovitelných zdrojů.

Zákazník, který si zvolí odběr zelené elektřiny, se může setkat s o něco vyšší cenou než za běžnou elektrickou energii, která je u nás tradičně vyráběna v uhelných elektrárnách. Ročně to pro běžnou domácnost znamená okolo dvou set korun navíc. U rodinných domů, penzionů, dílen, už si zákazník za zelenou elektřinu připlatí o několik set více. U dodavatele E.ON je např. cena za 1 MWh jen o 34 Kč vyšší.