Hypotéky: Banky se předhání v akčních nabídkách, vyplatí se je srovnat

V připravovaných legislativních změnách lidé asi nejvíc uvítají změny týkající se předčasného splácení hypotéky. Ministerstvo financí chce bankám nařídit, aby svým klientům umožnily splatit bez jakýchkoli sankcí jednou ročně až pětadvacet procent úvěru, i mimo termín fixace.

Dnes si banky za předčasné umoření dluhu účtují pět procent ze splacené částky za každý rok, který zbývá do konce fixace. Výjimkou je nyní Air Bank, která svým klientům umožňuje předčasné splacení hypotéky zdarma – pokud to ovšem je opravdu splacení, nikoli refinancování.

S akční nabídkou přichází i Hypoteční banka, která nabízí slevu z úrokové sazby ve výši 0,10 %, a to v případě, že klient odešle orientační propočet z aplikace mobilní Modelovka do Banky. I Česká Spořitelna zareagovala na červnové navýšení úroků dvou největších bank, a to tak, že ke všem nově sjednaným hypotékám s osmiletou fixací nabídla garantovanou úrokovou sazbu 1,99 %.

S akčními nabídkami hypoték jako by se roztrhl pytel, každá banka si chce totiž přirozeně ukrojit svůj tržní podíl. Jaké akce se tedy chytnout a k čemu přihlížet při rozhodování? „Nehledě na akční nabídky, nesmíme zapomínat na to, že podstatnou roli mají stále konkrétní parametry úvěru, tedy splatnost, fixace, druh nemovitosti, LTV, příjmy, pojištění atd.,“ říká Libor Coufal z Porovnej24.cz. Nejsnadnějším způsobem, jak najít nejvhodnější hypotéku je tak rychlé online srovnání, kdy na základě zadaných parametrů najdete nejlepší nabídku na bankovním trhu. Na Porovnej24 navíc můžete zjistit i šanci na získání hypotéky.