Podle čeho vybírat spořicí účet?

Prostředky na spořicím účtu vám poslouží jako finanční rezerva a jsou okamžitě dostupné. Jak si ale vybrat z tolika finančních institucí banku, u které si spořicí účet založíte?

Výhodou spořicích účtů je, že vám jsou v závislosti na úročící periodě každý den, týden či měsíc připisovány úroky na váš účet. Nevýhodou je, že se tyto úroky často mění. Spousta bank však garantuje klientům například neměnnou čtvrtletní úrokovou sazbu. Například Air Bank nabízí svým klientům spořicí účet s TOP3 garancí, díky které drží úrok na spořicím účtu vždy mezi třemi nejvyššími na bankovním trhu.

Některé banky jako například Raiffeisenbank, Zuno Bank, Komerční banka, při založení spořicího účtu vyžadují, aby klienti měli založený i běžný účet. Což může být trochu omezující. Jiné banky tuto podmínku nemají. Můžete si u nich založit spořicí účet přímo online.

Procento ročního zúročení by rozhodně nemělo být při výběru banky, u které budeme účet zakládat jediným kritériem. Důležitou roli při rozhodování hrají i poplatky (např. za převod z běžného účtu na spořicí a zpět, za založení účtu atd.), také nás mohou ovlivnit různé bonusové programy, výše minimálního a maximálního vkladu, on-line přístup, platební karta k účtu zdarma. Některé banky si účtují uskutečněné peněžní transakce mířící z a do jiné banky. Co se týče úrokové sazby, mělo by nás zajímat, zda je tato sazba poskytována plošně na jakoukoliv částku, nebo se mění v závislosti na množství vložených prostředků. Také je dobré si zjistit, na jak dlouho vám banka výhodnou úrokovou sazbu poskytne. Abyste se třeba po měsíci nedivili, že máte úrok o polovinu nižší než při zakládání účtu.