Od ledna si v bytě připlatíte i za to, co sami neprotopíte

Od ledna začne platit nová vyhláška ministerstva pro místní rozvoj (MMR), kterou se po čtrnácti letech mění podmínky rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům. Změna ve vypočítávání faktur se dotkne stovek tisíc českých domácností.

Jednou z hlavních novinek, které již připravená vyhláška přináší, je změna limitů pro rozdíly v celkových nákladech na vytápění přepočtených na jeden metr čtvereční započitatelné podlahové plochy jednotlivých jednotek (bytových i nebytových).

Dosud platné limity 40 procent nahoru i dolů jako největší možná odchylka od průměrných nákladů celého domu, které platí dnes (a budou použity i pro rozúčtování roku 2015), se změní tak, že nejnižší účtované náklady by měly být nejméně ve výši 80 procent průměru domu na metr čtvereční a nejvyšší by mohly dosáhnout dvojnásobku průměru.

Takto upravené limity, tedy -20 % a 100 %, omezí podle odborníků možnosti, aby se obyvatelé některých, zejména „středových“ bytů nechali vytápět od svých sousedů a platili výrazně méně, než pro dosažení určité teploty ve svých bytech skutečně spotřebovali.

Cílem nové vyhlášky je spravedlivější rozúčtování nákladů a srovnatelné podmínky tepelné pohody ve všech bytech, bez ohledu na jejich polohu, v rámci objektu.

Další významnou změnou je úprava poměru spotřební a základní složky nákladů objektu. Zatímco dosud základní složku nákladů na vytápění v zúčtovací jednotce tvoří 40 až 50 procent, podle nové vyhlášky to bude 30 až 50 procent. Zbývající část nákladů tvoří spotřební složku (nově tak může činit až 70 procent) a je pak mezi konečné uživatele rozúčtována podle počtu nainstalovaných měřidel.