Platební karty bude možné používat i jako časové jízdenky

„Rádi bychom tento systém z Jesenicka dál rozšířili. Člověk nebude muset mít několik karet s sebou, aby mohl cestovat, a nebude muset přemýšlet, jakou krajskou dopravní kartu má. Bude mu stačit jedna bezkontaktní platební karta, na kterou si nahraje měsíční nebo týdenní kupon,“ řekl novinářům generální ředitel dopravní společnosti Arriva Daniel Adamka.

Během příštích sedmi měsíců by možnost používat bezkontaktní platební kartu jako časovou jízdenku měla Arriva zavést v dalším kraji. Systém bude z Jesenicka rozšířen dál do Olomouckého kraje.

Na Jesenicku cestujícím, kde jsou platebními terminály vybaveny autobusy na 14 linkách, nyní stačí, když si svou platební kartu zaregistrují v kanceláři nebo na internetových stránkách dopravce a pak k ní přiřadí časový kupon zakoupený v e-shopu. Rodič může ze své karty zaplatit jízdné celé rodině. Podmínkou je, aby děti měly registrované vlastní platební karty. „Počet transakcí stále roste. Měsíčně jdou transakce do tisícovek,“ řekl Adamka.

Odbavení cestujících pomocí bezkontaktního terminálu je podle Adamky velmi rychlé. „Člověk je po přiložení karty identifikován cestující, který má měsíční nebo týdenní jízdenku,“ podotkl. Součástí dat nahraných na platební kartě je i fotografie jejího majitele, která se zobrazí na monitoru u řidiče.

Bezkontaktní platby jednorázových jízdenek od loňského ledna umožňují autobusy na linkách z Prahy přes Hradec Králové do Jeseníku, z Brna přes Olomouc do Jeseníku a z Ostravy do Jeseníku přes Krnov. Bezkontaktní platby za jednorázové jízdenky přímo ve vozech již fungují v městské hromadné dopravě v Plzni, Liberci a Brně.

Společnost Arriva patřící do skupiny Deutsche Bahn provozuje v Česku téměř 2000 autobusů a zaměstnává na 3200 lidí. Kromě autobusové dopravy provozuje regionální železniční spojení ze Šumperka do Sobotína přes Kouty nad Desnou. Ročně v Česku přepraví na 100 milionů cestujících.