Více než polovina účastnických fondů loni překonala inflaci

 

Porovnej24.cz nabízí nejen srovnání výkonnosti jednotlivých penzijních fondů v rámci státem podporovaného penzijního spoření, ale i jeho sjednání, případně změnu stávající smlouvy. Podle analytiků je díky státnímu příspěvku „spoření“ v penzijních fondech jednou z nejvýhodnějších spořících možností vůbec.

„Podle předběžných výsledků peníze uložené v penzijních fondech se většině Čechů loni zhodnotily. Více než polovina z 27 účastnických fondů dokázala v roce 2016 svou výkonností překonat inflaci, která loni činila 0,7 procenta. Naopak šest účastnických fondů skončilo v záporných hodnotách.,“ říká manažer Porovnej24.cz Zbyněk Laisek.

Upozorňuje však i na mimořádně dobrý rok na finančních trzích, kdy zejména akciové trhy ovlivněny i prezidentskými volbami v USA enormně rostly. Například portfolio manažeři penzijní společnosti Conseq v Globálním akciovém účastnickém fondu peníze podílníků zhodnotili o 10,81 procenta.

„Ti, co vsadili na agresivnější investiční strategii svého penzijního fondu, tedy do penze mají ještě daleko, ale mohou očekávat velmi pěkné zhodnocení,“ vysvětluje Laisek.

Konečné výsledky za loňský rok avšak penzijní společnosti zveřejní až na přelomu dubna a května. Asociace penzijních společností uvedla, že očekává zhodnocení peněz účastníků od 0,5 do 1,0 procenta.

Důvodem nízkého zhodnocení je především konzervativní zaměření transformovaných fondů stanovené zákonem. Ti z těch, kteří si prostřednictvím doplňkového penzijního spoření odkládají na stáří v konzervativně zaměřených účastnických fondech, jichž je většina, úrokové míry na peněžních trzích i výnosy státních dluhopisů moc nepotěší. Jsou permanentně velmi nízké až záporné a táhnou zhodnocení těchto fondů dolů,“ tvrdí Laisek.

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci loňského roku spořilo 4,536 miliónu lidí. V transformovaných fondech, kam už lidé nemohou vstupovat, byly čtyři milióny lidí. Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. To je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie. Nové fondy už neručí za to, že případná ztráta nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení. Doplňkové penzijní spoření, které penzijní připojištění od roku 2013 nahradilo, má 537 tisíc lidí.