Za energie platíme více než Slováci i Němci

Češi platí za plyn podstatně více než Slováci, Poláci i Němci. „V případě elektřiny jsou rozdíly menší, výrazně lépe jsou na tom jen polské domácnosti s nižší spotřebou. Elektřina stojí v Praze stejně jako ve Vídni,“ říká analytička trhu s energiemi Porovnej24 Jitka Horychová.

Podle aktuálního průzkumu české domácnosti platí za plyn a elektřinu podstatně více, než za ně zaplatí domácnosti v okolních evropských státech. S jedinou výjimkou, kterou je Rakousko.

„Za plyn utratí bezkonkurenčně nejméně slovenské domácnosti, a to jak ty, které používají plyn pouze na vaření, tak i ty, které jím vytápí dům či byt. Úspory by avšak mohly najít i ty české domácnosti, které by se rozhodli revidovat své smlouvy s dodavateli energií,“ říká Jitka Horychová.

Výsledky srovnání

Pražská domácnost, která používá plyn pouze na vaření a má spotřebu 1,5 MWh ročně, utratí 2 904 korunročně, zatímco bratislavská v přepočtu pouze 992 korun. Porovnáme-li útratu domácností, které plynem i vytápějí a mají spotřebu 30 MWh za rok, dostaneme se v Praze na částku 28 909 korun. V Bratislavě zaplatí o necelou třetinu méně, 18 384 korun.

Cenově dobře jsou na tom i polské domácnosti s nízkou spotřebou, které za plyn na vaření zaplatí 1 805 korun ročně, nebo naši němečtí sousedé. V Berlíně za stejné množství odebraného plynu zaplatí o 800 korun méně než v Praze, a to 2 078 korun.

Naopak v Rakousku si spotřebitelé oproti tuzemsku za plyn připlatí. Vídeňská domácnost, která na plynu pouze vaří, za něj ročně zaplatí v přepočtu 3 622 korun.

V případě elektřiny se české ceny podobají těm rakouským, lépe jsou na tom v případě domácností s nižší spotřebou 2,5 MWh ročně opět Slováci a Poláci. V Praze zaplatí domácnost s takovou spotřebou za elektřinu 10 972 korun, zatímco ve Varšavě v přepočtu 8 812 korun a v Bratislavě 9 493 korun. Nejvyšší ceny mají Němci.

Změna dodavatele

Podle Jitky Horychové nemá smysl naříkat, že jinde platí za energie méně, než u nás. Prostou změnou dodavatele energie se dá ušetřit i na domácím trhu. Správným výběrem lze ušetřit v případě plynu i více než deset tisíc korun ročně a v případě elektřiny jsou to ušetřené tisícikoruny za rok.

„Stáčí si proklikat náš online srovnávač cen. Uvedené částky představují vždy tu nejlevnější nabídku na daném trhu v aktuálním období. Informace vycházejí z veřejných zdrojů. Je třeba ale mít na mysli, že dodavatelé nabízejí i různá zvýhodnění, bonusy, ale i naopak poplatky navíc. S tím vším dokážeme zájemcům o změnu dodavatele následně poradit,“ vysvětluje Horychová.

Problém podle ní je, že české domácnosti se neorientují v nabídce na trhu a mají problém získat relevantní důvěryhodné informace.

Publikováno