Odlet na dovolenou ze sousedních zemí aneb na jaké letiště se dostanete nejlevněji?

 

Při honbě za nejlevnějšími letenkami se vám může stát, že po kliknutí na neodolatelně levnou nabídku zjistíte, že neodlétáte z Prahy, ale třeba z Kolína či Bratislavy. Možná vás nízká cena přiměje radostně zavýsknout a zlevněný tiket koupit. Ovšem je cena tak skvělá i poté, co k ní připočtete náklady na dopravu do místa odletu? Na tuto otázku odpovíme a vypočteme finanční náročnost odletů mimo Českou republiku.

Závidíte lidem, básnících o tom, jak sehnali zpáteční letenku na Maledivy za sedm tisíc? Díky slevám aerolinek a chybným leteckým tarifům se vztah mezi vzdáleností a cenou vpodstatě maže.

Háček může být v tom, že že z Prahy se samozřejmě nelétá do celého světa. Třeba přímý let na Kanárské ostrovy z Česka neexistuje. A není to zdaleka jediná destinace. Někdy je nezbytné přesunout se na letiště k sousedům. Cenově výhodné letenky seženete při odletech z Bratislavy, Vídně, Budapešti, Berlína nebo třeba polských Katowic. Jenže v tu chvíli se nabízí otázka, jestli se vám výlet příliš neprodraží.

Letíme z Bratislavy
Možností, jak se dostat k našim slovenským bratrům je několik. Můžete využít buď vlak nebo autobus. Nejpohodlnější bude nejspíš cestovat vlakem RegioJet, který vás doveze na Slovensko od 279 Kč z Prahy. Pokud budete nastupovat v Brně, dáte za vlak pouhých 149 Kč. RegioJet vysílá na Slovensko i žluté autobusy. Za ty dáte z Prahy 295 Kč a z Brna 195 Kč. Pokud nemáte rádi žlutou, ale za to vás baví být všude pozdě, můžete se svézt vlakem Českých drah. Jízdenky seženete od 400 Kč.

Poslední možnost je využít autobusové nádraží Praha Florenc a zkusit některý z autobusů, které do Bratislavy míří. Tím máme na mysli například společnost FlixBus, kde stojí jednosměrná jízdenka přímo na letiště od 500 Kč. Ale nebojte, z centra Bratislavy se dostanete na letiště městskou hromadnou dopravou asi za 15 Kč.

Společnost Praha Brno
RegioJet 279 Kč 149 Kč
České dráhy 400 Kč 282 Kč
FlixBus 500 Kč 300 Kč

Letíme z Vídně
Vídeň je krásné město, které rozhodně stojí minimálně za víkendovou návštěvu. Mimo to je ale také metropolí, ze které se létá někam dál. Opět se můžeme svézt žlutým autobusem a to dokonce až na letiště. Cena začíná na 470 Kč. Cestovat je možné i se společností FlixBus. Cena začíná na 440 Kč, ale autobus nás nehodí až na letiště. I tak se dostaneme z centra Vídně městkou dopravou na letiště za 15 minut a bude nás to stát pár korun. Do Vídně můžeme využít také další dopravce. LEO express nás vezme do Vídně se zastávkou v Olomouci. Jízdu začínáme ve vlaku a poté jedeme z Olomouce autobusem. Cena není špatná – 429 Kč. Ale opět se nedostaneme až na letiště.

Pokud jsme srdcaři můžeme zvolit jako dopravce České Dráhy. Cesta je bez přestupů, ale také nejdražší. 777 Kč stojí jednosměrná jízdenka. Pokud se budete chtít tedy i vrátit, necháte v tom něco přes 1 500 Kč a to už bývá občas i zpáteční letenka z Prahy do Londýna. Pokud bydlíte v Brně, tak máte kliku. Stačí přistoupit do vámi vybraného spoje a připravit si o necelé 200 Kč míň.

Společnost Praha Brno
RegioJet 470 Kč 200 Kč
FlixBus 440 Kč 249 Kč
Leo Expres 419 Kč 209 Kč
České dráhy 777 Kč 612 Kč

Letíme z Budapešti
I z Budapešti se létá a navíc se do ní dostanete poměrně levně a pohodlně. Třeba společnost LEO Express vás dopraví z Prahy nebo Brna až na letiště. Cesta trvá kolem 12 hodin, což není úplně málo a vyjde vás na 500 Kč z Prahy a 250 Kč z Brna. To samozřejmě za předpokladu, že budete cestovat tou nejlevnější třídou. Nezklamou vás ani žluté autobusy, které vás tam dovezou opět za 500 Kč a z Brna dokonce o stovku levněji.

Cesta autobusem bude rychlejší, což potvrzují i dopravci FlixBus a Metro Bus, kteří vás tam dovezou za „pouhých“ 7 hodin. Dejte si ale pozor na cenu. Občas najdete jízdenky za 500 Kč, občas klidně i za 1 100 Kč a ještě s přestupem.  České Dráhy vás tam svými vlaky dovezou za 771 Kč.

Společnost Praha Brno
LEO Expres 500 Kč 250 Kč
RegioJet 500 Kč 400 Kč
Flixbus 500 Kč 249 Kč
České dráhy 771 Kč 559 Kč

Letíme z Kolína
Pokud najdete nějaké super letenky z německého Kolína, musíme vás varovat. Pokud vám přišly předešlé ceny vysoké, tak se na Kolín snad ani nedívejte. Do Kolína vás odveze například náš oblíbený žlutý autobus. Problém ale je, že jezdí jen jeden denně a navíc stojí necelých 1 300 Kč. Z Brna je dokonce ještě o něco dražší. Dobrá zpráva je, že vás vysadí z kufry přímo na letišti.

Nezklame ani zelený FlixBus, takže pokud je vám tahle společnost milejší, máte štěstí. Cenu se nám podařilo najít od 800 Kč. Záleží ale na času a datumu, kdy chcete jet. Těžko se tedy odhadne celkový náklad. FlixBus ale jezdí do Kolína víckrát než jednou denně a můžete na něj nastoupit i v Brně. Poslední možností je kombinovat autobusy s vlaky německých drah. To nám ale přijde zbytečně složité, proto vám to ani nedoporučujeme.

Společnost Praha Brno
RegioJet 1300 Kč 1800 Kč
Flixbus 800 Kč 1258 Kč
České dráhy 1303 Kč 1011 kč

Letíme z Mnichova
Posledním odletovým místem, o kterém si dneska řekneme je Mnichov. Autem se tam dostanete za necelé čtyři hodiny. Samozřejmě za předpokladu, že bude cesta probíhat v pořádku bez velkých kolon.Už je to trošku nuda, ale opět se můžeme svézt s dopravci FlixBus a RegioJet. U RegioJetu jezdí z Prahy každý den čtyři spoje a jízdenku můžete sehnat od 290 Kč. Zajímavé je, že pokud budete chtít odjet z Brna, tak musíte počítat jen s jedním spojem a navíc vás vyjde na 530 Kč. 

FlixBus sice v nabídce je, ale tentokrát nás moc nepodrží. Odveze vás totiž jen do Norimberku, kde musíte přestoupit na druhý spoj. Cenově to také není žádná sláva. Můžete se do Mnichova dostat za 500 Kč, ale třeba také za 1 500 Kč. V nabídce se ale objevil i nový dopravce Eurolines, který vás odveze z pražského Florence bez přestupu za 550 Kč. Přímou linku nabízí i vlak Českých drah, za který dáte necelých 800 Kč. Tedy za jednosměrnou jízdenku. Předpokládáme, že se budete chtít i vrátit. Z Brna není nabídka vůbec dobrá a vyplatí se spíš přijet jakkoli do Prahy a řešit další spoje až zde.

Společnost Praha Brno
RegioJet 290 Kč 530 Kč
Flixbus 500 Kč 1178 Kč
Eurolines 550 Kč 665 Kč

Doufáme, že jsme vám dali dostatečný vhled do odletů z jiných letišť. Stejně tak jako hledáte levné letenky, je potřeba hledat i možnosti, jak se na odletové místo dostavit. Všechny uvedené ceny platí jen při jednosměrné cestě, myslete tedy i na to, že se cena nejméně zdvojnásobí kvůli návratu.