Jak ušetřit rodinný rozpočet aneb dejte své finance do kupy

Máte pocit, že letní měsíce daly vaší peněžence pořádně zabrat? Není divu, člověk si dopřává osvěžující koktejly a zmrzliny, pravidelně platí drahé vstupné na koupaliště, nemluvě o dovolené v cizině. Víme, jak rozháraný rozpočet opět srovnat do latě.

 

Nemusíte zoufat nad rozkutálenými penězi – s trochou úsilí můžete během podzimních měsíců naspořit na novou exotickou dovolenou, či na štědré vánoční dárky. A nezáleží na tom, zda vyděláváte dvacet či padesát tisíc, nejdůležitější je vhodná spořicí strategie. Naše tipy, jak ušetřit rodinný rozpočet, vám k tomu pomůžou.

1.) I na malých částkách záleží

Možná si pomyslíte, že váš plat je natolik nízký, že ani nemá cenu se o šetření peněz snažit. Omyl, i malé částky vám můžou v budoucnu přinést bohatství. Ve výsledku může spořivý člověk s nízkou mzdou dosáhnout vyššího jmění, než rozhazovačný boháč.

Dejme tomu, že se rozhodnete každý den uspořit 40 Kč (což je cena jedné čokolády či jednoho balení šunky, nebo také čtyř koblih). Za rok už to dává 14 600 Kč, což je cena dovolené v Chorvatsku pro dvě osoby. A za třicet let jsou vaše úspory o 438 000 Kč vyšší!

2.) Určete si problémový článek

Každý člověk má ve svém rozpočtu takový článek– a vy určitě také! Jedná se o položku, za kterou utrácíte poměrně dost peněz, aniž by daný produkt měl výrazný pozitivní dopad na váš život. Může se jednat o přeslazenou kávu ze Starbucks, kterou si několikrát do týdně dopřáváte, i když se jinak snažíte o zdravý životní styl. Nebo o množící se zásobu oblečení díky zvyku každý týden si pořídit „něco pro radost,“ přestože už jste si několikrát předsevzali, že konečně protřídíte ty do posledního kousku nacpané skříně.

Pokud si takovou položkou nejste jisti, zkuste si po jeden měsíc zapisovat vaše každodenní výdaje, díky kterým problematický článek objevíte. Nemilosrdně jej vyškrtněte, anebo nahraďte levnější variantou.

3.) Obelstěte mozek

Ne nadarmo se říká, že zvyk je železná košile. Jakmile si jednou vytvoříte spořicí návyk, vryje se vám hluboko do mozku a po čase si už bez této rutiny nebudete moct představit život. Vymyslete si jednoduchý zvyk, který šetří peníze. Může to být každodenní vložení určitého obnosu do prasátka, nebo stanovení si konkrétních dnů v týdnu, kdy si přinesete do práce vlastní oběd namísto stravování se v drahé restauraci.

Skvělým tipem, jak ušetřit rodinný rozpočet, je namísto víkendových výletů do aquaparku či kina zamířit někam, kde je to zdarma či výrazně levnější. Vyzkoušejte třeba výlet do přírody či místního zooparku.

4.) Zaveďte pravidlo tří

Určitě z vlastní zkušenosti víte, jak zrádné může být impulzivní rozhodování. Ten pocit, kdy v krámě vidíte nějakou neodolatelnou věc, srdce buší jako na poplach a oči ignorují tu obrovskou sumu na cenovce. Pro tyto situace se vyplatí osvojit si pravidlo tří, které vám pomůže rozeznat skutečně výhodnou koupi od nákupu zbytečnosti.

Když se vám naskytne možnost lákavé, ale cenově náročnější koupě, namísto okamžitého nahmatání platební karty běžte raději domů a napište si na papír tři racionální důvody, proč by vám daný nákup prospěl. Poté se zeptejte svých třech známých na jejich názor a s nákupem vyčkejte tři dny. Danou věc kupte jen tehdy, pokud se vaše rozhodnutí nezlomí ani po tomto procesu.

5.) Nakupujte méně často

Do supermarketu se vydávejte maximálně dvakrát za týden a obstarejte větší nákupy. Tímto způsobem utratíte mnohem méně peněz. Určitě znáte situaci, kdy bloumáte mezi regály, a tu a tam do vozíku přihodíte nějakou zbytečnost, kterou mnohdy doma ani nevyužijete. V dlouhé řadě u pokladen se navíc vašim dětem podaří do nákupu vpašovat pár čokolád a účet za potraviny je hned o něco vyšší. Nakupování méně často a ve velkém je nejen skvělým způsobem, jak ušetřit rodinný rozpočet, ale také spoustu času.

6.) Vynechte drahé kavárny a hospody

Kávička za šedesát korun, džus za čtyřicet a míchaný nápoj za dvě stovky. Pokud jste společenský typ, velká část vašich peněz padne na výdaje v kavárnách a restauracích. Tím vás rozhodně nechceme nabádat, abyste omezili kontakt se svými známými, vždyť právě čilý kontakt s lidmi vás může posunout k novým nápadům, kontaktům či novým podnikatelským příležitostem.

Zkuste tato setkání zorganizovat v nízkonákladovějším stylu. Úžasnou metodou, jak ušetřit rodinný rozpočet, je tyto společenské dýchánky přetavit do domácího stylu. Máte v plánu setkat se s kamarádkou v kavárně? Raději než v předraženém podniku se setkejte u vás doma a vyzkoušejte si nápoj vyrobit podle návodu na internetu – bude to mnohem levnější a zábavnější. Oslavujete narozeniny? Posezení v hospodě se vám pořádně prodraží, raději uspořádejte domácí večírek, který vás může vyjít i o polovinu levněji. Domácími akcemi nejenže ušetříte spoustu peněz, ale navíc vaše sedánky s přáteli získají osobitější punc, kterého v anonymní kavárně dosáhnete jen ztěží.

Publikováno