Jak snadno ušetřit na letošní Vánoce až 8000 Kč

Chtěli byste pro svou rodinu připravit nezapomenutelné Vánoce, ale nedostatek úspor vaše velkolepé plány poněkud brzdí? Dobrou zprávou je, že Vánoce jsou až za měsíc a půl, tudíž čas hraje pro vás. Včasná finanční strategie dokáže zázraky.

Ve finanční oblasti existuje jedno magické slovo, a tím je předstih. Díky němu může i člověk s průměrným platem naspořit mnohem více, než boháč, který si na hromadění peněz vzpomene na poslední chvíli. Sesbírali jsme způsoby, jak ušetřit peníze a přilepšit si tak na Vánoce až o 8 000 Kč.

Srovnání cen

Uznáváme, že představa spoření nezní lidským uším zrovna lákavě – komu by se chtělo utrhovat od pusy a syslit? Pokud nejste příznivci spoření a raději si užíváte života plnými doušky, snižte své výdaje bez nutnosti odříkání si. Je velmi pravděpodobné, že za některé běžné výdaje platíte více, než je nezbytně nutné. Zkuste si srovnat ceny povinného ručení, energií či pojištění. Spoustě lidí se tak podaří ušetřit i tisíce korun, a to díky pár kliknutím ve srovnávači.

Užitečné srovnávače existují i pro další běžné komodity, například benzín. Na internetu najdete portály, na kterých zjistíte, jak se liší ceny pohonných hmot na jednotlivých čerpacích stanicích.

Možná ušetřená částka: Až 8000 Kč

Chytrá příprava potravin

Nejsnadněji se šetří na komoditách, které člověk používá nejčastěji. Existuje nespočet způsobů, jak platit výrazně méně za potraviny. Přestože slovní spojení „šetřit na jídle“ zní téměř svatokrádežně, nebudeme vás nabádat, abyste v honbě za penězi jedli podřadné blafy. Nízkonákladové stravování totiž nemusí vůbec souviset se sníženou kvalitou potravin.

Tajemství spočívá v odstranění nákladů za lidskou práci. Pokaždé, když si ve firemní kantýně či přilehlé restauraci dáte oběd, platíte nejen za pokrm, ale rovněž výraznou částku za práci číšníka, kuchaře a veškerého personálu, o nákladech za pronájem restaurace ani nemluvě. To samé se týká situací, kdy si cestou do práce dopřejete pečivo z pekárny a coffe to go.

Nahrazení těchto jídel pokrmy vlastní výroby je sice časově náročnější, ale překvapivě tím ušetříte. Dejme tomu, že každý den dáte za oběd ve firemní jídelně 90 Kč. Jídlo vlastní výroby by vás přitom vyšlo klidně i na pouhých 40 Kč. Za měsíc samovaření tak ušetříte tisíc korun, což v celoročním měřítku dává neuvěřitelných 12 000 Kč navíc.

To samé se týká přípravy snídaní. Můžete se denně stravovat v místních pekárnách či bistrech a dát za ranní pokrm 30-40 Kč, anebo si doma vyrobit vlastní müsli či napéct domácí chléb, a každý den snídat třeba za 10 Kč. V celoměsíčním horizontu uspoříte až 600 Kč.

Dalším způsobem, jak ušetřit na jídle, je využít všech zbytků z vašich zásob. Běžná česká rodina ročně vyhodí potraviny v hodnotě 20 000 Kč. Divili byste se, jak lahodné pokrmy můžete vykouzlit z vašich zbytků. Vyzkoušejte třeba aplikaci Recipe puppy, kde zadáte ingredience, které se vám zrovna válí v lednici a vyjede vám nespočet originálních receptů, které se z daných surovin dají ukuchtit.

Možná úspora: až 3000 Kč měsíčně

Kultura zdarma

Je pochopitelné, že člověk má potřebu po zdlouhavém vysedávání v práci něco zajímavého vidět, poslechnout a zažít. Věděli jste, že kolem vás se koná množství zajímavých koncertů, výstav či filmů, které jsou naprosto zdarma? Stačí je vyhledat na http://www.kalendarakci.atlasceska.cz. Do vyhledávače zadejte vaše město a kritérium, že hledáte akce zadarmo. Pražáci navíc můžou využít stránku Citybee.cz. Nejenže ušetříte spoustu peněz, ale netradiční umělecké výstavy, představení ochotnického divadla či třeba prohlídky podzemí vám umožní zažít něco nového a nepoznaného.

Možná úspora: až 600 Kč

Fyzické odkládání peněz

Je sice pohodlné, že v dnešní době už při sobě nenosíme své celoživotní úspory v koženém měšci, ovšem některým lidem dělá elektronická podoba peněz problémy při šetření. Při všech těch bankovních příkazech a platbách kartou je někdy těžké sledovat, kolik peněz skutečně máme. Pokud patříte k tomuto typu lidí, zkuste si odkládat finance fyzicky. Zkuste starý osvědčený trik starší generace. Ve stanoveném intervalu (může být jednou za týden, či dokonce denně) po návratu domů vyprázdněte všechny své mince z peněženky do průhledné nádoby. Nejen že se zbavíte obtížné tíhy mincí, ale přibývající hromada peněz vás bude motivovat k dalšímu spoření.

Možná úspora do Vánoc: Pokud si každý den odložíte například 30 Kč, do svátků naspoříte 1380 Kč.

Zjistěte, jaké jsou vaše benefity

Možná každý měsíc utrácíte stokoruny za permici do posilovny, masáže či vstup do wellnes. Zjistěte, zda to můžete mít grátis! Cesta samozřejmě nevede přes smlouvání u majitele sportovního či wellnes zařízení, ale přes vašeho zaměstnavatele či zdravotní pojišťovnu. Zjistěte, zda v seznamu zaměstnaneckých benefitů náhodou nemáte poukazy na sport či wellnes. Pokud neuspějete u vašeho zaměstnavatele, zkuste uhodit na vaši zdravotní pojišťovnu. Mnohé z nich podporují péči o zdraví u svých pojištěnců a přinejmenším se můžete dočkat proplacení pohybových aktivit.

Možná úspora je v závislosti na vašich nákladech za členství ve fitness klubu

Vyzkoušejte clothing swap

Pořídili jste si už nové módní kousky na zimní období? Pokud zatím ne, zkuste si zimní šatník oživit zcela zdarma. Ve světě je stále oblíbenější fenomén zvaný clothing swap, neboli výměna oblečení mezi přáteli. Spočívá to v tom, že se sejde skupina přátel a každý z nich přinese několik kusů oblečení. Musí se jednat o zánovní, málo obnošené kousky, které majitel nenosí třeba proto, že mu nesedne velikost. Přátelé se sejdou u někoho doma, kde oblečení vzájemně smění. Tento trend šetří peněženky tisíců lidí a kromě finanční úspory představuje příležitost, jak se po dlouhé době vidět s kamarády a zažít spoustu zábavy. Kdo ví, třeba zrovna v kamarádčině skříni visí kabát vašich snů a někdo z vašich známých se zamiluje do vašeho ohnivě rudého svetru, který vám nesluší.

Možná úspora: až 2000 Kč, v případě, že máte drahý vkus, i více

Srazte cestovní náklady na minimum

Pokud jezdíte pravidelně delší trasu, vyplatí se uvažovat o snížení nákladů. Zjistěte, jaké váš dopravce nabízí slevy – například díky kreditové jízdence můžete jezdit s Regiojetem o 20% levněji. Pokud cestujete automobilem, nechte si uhradit náklady na benzín díky spolujízdě. Spolujezdce, kteří vám přispějí na benzín, najdete na Blablacar.cz

Možná úspora: v závislosti na délce vaší trasy a na frekvenci jízd