Úspora energií: jak srazit váš účet na minimum

Úspora energií je mnohokrát omýlaným tématem venku přituhne a všichni zalezou do vyhřátých domovů, přičemž s příchodem jara lamentují, kolik peněz letos protopili a prosvítili. Zjistěte, jak přečkat zimu v příjemné domovní teplotě a přitom nevynaložit spoustu peněz.

Nebudeme vás zatěžovat všeobecnými radami, ať nezakrýváte topení závěsy či nenecháváte svítit v místnostech, kde právě nejste. To vy zajisté víte. Sesbírali jsme pro vás 10 neotřelých tipů, které rapidně sníží množství vaší spotřebované energie, aniž byste kvůli nim doma museli sedět v rukavicích a kulichu.

1.) Maximalizujte účinnost vašeho topení

Závěsy či dokonce pracovní stůl by si před radiátor umístil snad jen největší plýtvač tepla. Ovšem účinnost topení můžete nevědomky snižovat i jinými způsoby. Někdy radiátor topí pod své možnosti kvůli nedostatečnému odvzdušnění. Odvzdušnění můžete provést tím, že uvolníte ventil, kterým se vzduch dostane ven. Ovšem pozor, pokud žijete v panelákovém domě, musíte uplatnit jiný způsob. V těchto domech radiátory tvoří jednu topnou soustavu a je nezbytné, aby na odvzdušnění spolupracovali všichni sousedé v patrech nad sebou. K tomu je potřeba, aby všichni sousedé otevřeli termoventily na nejvyšší stupeň.

Aby váš radiátor topil efektivně, nesnižujte jeho účinnost tím, že na něm budete sušit prádlo. Vliv na nižší výkonnost má rovněž neutřený prach, držící se v jeho útrobách.

2.) Snižte teplotu na spaní

Spousta lidí žije v domnění, že pokud by přes noc stáhli topení, probudili by se ráno s omrzlinami na rukou i na nohou. Spousta lékařů však tvrdí, že nejzdravější je spánek při teplotě 17 až 18 stupňů. 

Zavedením tohoto zvyku výrazně ušetříte. Snížením teploty byť jen o jeden stupeň totiž spotřebujete o 4 – 6% méně tepelné energie.

3.) Přijďte na chuť přenosnému počítači

Přišli jste domů z práce a rovnou míříte ke stolnímu počítači? Pokud si jen chcete napsat s přáteli na Facebooku či přečíst nejnovější zpravodajství, raději se natáhněte na kanape s vaším notebookem. Přenosný počítač totiž spotřebuje pouze čtvrtinu energie, co váš „velký“ osobní počítač.

4.) Dejte utrum vaší staré ledničce

Věděli jste, že starý typ ledniček patří k jednomu z největších žroutů energie? Váš letitý chladicí pomocník se mnohdy podílí až z 20% na vašich nákladech na elektřinu. A jak zjistíte, zda-li je vaše chladnička staršího typu? Uvádí se, že už po deseti letech provozu její spotřeba začně výrazně narůstat, a to o 10 až 20% než dříve.

Možná jste chladničku kupovali teprve před pár lety a nechcete po tak krátké době vynakládat peníze za novou. Úspora energií se může dostavit i správným používáním. Spotřeba elektřiny roste, pokud do lednice vložíte teplé potraviny. Pokud jste si tedy navařili oběd na zítřek do práce, před uložením do lednice jej nechte pořádně vychladnout. Zvýšené množství energie lednice spotřebuje i tehdy, pokud je umístěna poblíž zdroje tepla, například sporáku či topení.

5.) Srovnejte si ceny

Úspora energií ve výši až několika tisíc korun? Takto ušetříte díky našemu srovnávači. Když zakoupíte levnější boty či kabát, většinou úsporu poznáte na snížené kvalitě zboží. U energií to naštěstí neplatí. Proč zbytečně přeplácet, když stejně kvalitně vám posvítí levnější elektřina od konkurenčního dodavatele?

6.) Vařte efektivně

Vaření na plynu bývá většinou levnější. Ovšem pokud si tento typ sporáku z různých důvodů nemůžete či nechcete pořídit, můžete ušetřit i samotným způsobem přípravy pokrmů. Nižší spotřebu energie vám zajistí používání tlakových hrnců, které jídlo připraví za použití až o 50% nižšího množství energie. Pokud tlakové hrnce nemáte, používejte alespoň pokličky, které teplo uvnitř hrnce udrží. Ke snížení spotřeby rovněž přispěje použití menšího množství vody – například u vaření rýže či těstovin. Osvědčeným trikem je rovněž vypnout sporák o pět minut dřív – jídlo se dovaří pomocí zbytkového tepla.

7.) Ušetřete v koupelně

Asi nemusíme připomínat, že sprcha je mnohem úspornější než koupel ve vaně (jen pro představu: koupel spotřebuje až 200 litrů vody, zatímco sprcha pouze 50 až 60 litrů). Pokud má vaše rodina více členů, vyplatí se nainstalovat úsporné hlavice na sprchu a baterii umyvadla.

Spousta lidí má v koupelně i pračku. Za její provoz lze rovněž platit méně peněz. Pokud vaše oblečení není silně znečištěné, perte jej na nižší teploty a kratší dobu. Například lehce znečištěné oblečení (po běžném nošení) stačí vyprat na 40 stupňů po dobu 30-45 minut. Ušetříte nejen na elektřině a vodě, ale i samotném oblečení. Méně intenzivní praní odstraní nečistoty, přičemž je šetrnější k vláknům. Oblečení vám tak vydrží delší dobu.

8.) Pořiďte si LED svítidla

Ano, o úspornosti LED osvětlení jste už zřejmě z různých reklam slyšeli tisíckrát. Pojďme si však úsporu převést do čísel, ať vidíme, zda se jejich nákup vyplatí. První výhodou je jejich delší životnost. Běžné osvětlení vám vydrží přibližně 1000 hodin, zatímco LED svítidla až 30 000 hodin. Výdrž je tedy třicetinásobná, zatímco cena LED osvětlení bývá většinou čtyřikrát dražší než obyčejná žárovka. Tudíž v poměru cena a výdrž vítězí LED osvětlení.

Co se týče spotřeby elektřiny, společnost Eon uvádí, že LED zářivky spotřebovávají až sedmkrát méně elektřiny, než běžné osvětlení (klasické žárovky či halogenové osvětlení).

9.) Kupujte pouze úsporné spotřebiče

Blíží se Vánoce a možná už plánujete, jak koupíte manželce novou mikrovlnku, synovi topinkovač a dceři žehličku na vlasy. Nakupte pouze takovou elektroniku, která příliš nezatíží váš účet za energie. Nejúspornějším typem spotřebičů je skupina A+++. Čím méně plusek, tím vyšší energetická náročnost. Například rozdíl ve spotřebě energie produktů A+++ a A+ může být až 20%. Ovšem pokud není jiná možnost, buďte rádi, když váš spotřebič bude do kategorie A vůbec spadat. Poté existují i další skupiny, například C a D představují energetický průměr, zatímco spotřebiče třídy F a G jsou vyloženě nehospodárné.

10.) Zateplujte jako o život

Zateplené domy mají schopnost udržet teplo po delší dobu a nevyžadují tak intenzivní vytápění. Ne každý si však může tak drahou a časově náročnou investici dovolit. Teplo v domě či bytě si však můžete udržet i jinými způsoby.

Úniky tepla můžete zabezpečit díky těsnění do oken. Jedná se o mnohem levnější variantu, než je zateplení fasády či pořízení plastových oken, přičemž se výrazně promítne na vašem účtu za energie – okny uniká až 30% tepla. Únik tepla rovněž snížíte tím, když na noc okna zatáhnete závěsy či žaluziemi.

Pokud trubky vašeho radiátoru vedou přes nevyhřívané místnosti, jako je například spíž či kumbál, obalte je pěnovým materiálem, abyste zabránili jejich ochlazování a tudíž tepelným ztrátám.

Pokud v některých málo používaných místnostech (například pokoji vašeho syna, bydlícího přes týden na studentské koleji) netopíte, zavírejte od nich dveře, ať se jejich chlad nepřelévá do zbytku bytu. Vyplňte mezery, kterými by do bytu mohl pronikat chlad. Třeba prostřednictvím textilních podložek proti průvanu, které umístíte ke vchodovým dveřím.