Ošklivá pravda o dárkových poukazech

Spousta Čechů každoročně volí dárkový poukaz jako pohodlný způsob, jak někomu nadělit hodnotnou věc a vyhnout se tak výběru nevhodného dárku. Ovšem z mnoha důvodů to není zrovna šťastná volba.

Ano, dárkové poukazy jsou úžasný způsob, jak vašim blízkým nadělit dárek dle jejich výběru. V případě, že obdarovaný do daného podniku skutečně zajde a produkt či službu si vyzvedne. Ovšem ne vždy takový happyend nastane, a proto na vánočních poukazech mnohdy vydělají spíše obchodníci, než obdarovaní. Čtěte proč:

  • 25% obdarovaných poukazů zůstane nevyužitých. Ukazují to statistiky organizace Consumer Reports, která mapuje spotřebitelské chování. Mnoho lidí své dárkové poukazy ztratí, či prošvihnou datum jejich expirace. To je výhodné pro obchodníky, kteří tak získají peníze, aniž by museli poskytnout protiplnění v podobě produktu či služby.
  • Spousta firem rovněž nabízí dárkové poukazy na nepřiměřeně nízké částky. Například obchod se šperky poskytuje poukaz v hodnotě 1000 Kč, přičemž ceny u drtivé většiny sortimentu se šplhají vysoko nad tuto částku. Pokud obdarovaný nechce volit mezi dvěma levnými řetízky a chce mít větší výběr, musí si připlatit nad hodnotu dárkového poukazu. Tudíž obchodník se dočká peněz jak od kupce poukazu, tak i od obdarovaného.
  • Nemalým problémem bývají vouchery na cestovatelské pobyty. Některé „zlevněné pobyty“ vycházejí dráže, než kdyby si je člověk objednal přímo v daném hotelu. Byli jsme svědky nabídky, týkající se víkendového pobytu v Budapešti. Česká firma tento dárkový poukaz na pobyt nabízela za cenu 2900 Kč, přičemž při objednání tohoto pobytu přímo přes rezervační systém daného hotelu vyšlo na 2100 Kč.
  • Naštěstí je jich menšina, ale stále se vyskytují firmy, které nabízejí více dárkových poukazů, než je ve skutečnosti volných termínů. Týká se to hlavně zážitkových voucherů. Člověk v dobré víře koupí svému manželovi poukaz na bungee jumping, který má datum expirace dejme tomu v červenci. Pokud si obdarovaný nepospíší a datum seskoku včas nezarezervuje, firma mu sdělí, že všechny termíny jsou již obsazené a je jen jeho chyba, že jej napadlo zavolat si až v dubnu.

                                                                    

Na co máte v případě neférového jednání právo? Pokud zmeškáte termín expirace, právní předpisy bohužel stojí na straně obchodníka – je jen vaše chyba, že jste dárkový poukaz nestihli vyčerpat. Ovšem poslední uvedený případ, tzn. když vám firma sdělí, že všechny termíny jsou již vyčerpané, je protiprávní. Občanský zákoník o tomto případu tvrdí, že spotřebitel musí mít šanci daný produkt či službu využít.

Abyste se při výběru dárkových poukazů nespálili, vždy se zaměřte na:

  • Reference o dané firmě. Přečtěte si, jak jsou lidé s tímto obchodníkem spokojeni. Vyhledávačem prožeňte nejen jméno firmy, ale rovněž slovní spojení „dárkový poukaz,“ abyste zjistili, zdali jejich poukazy skutečně stojí za koupi.
  • Dostupnost sortimentu v cenové výši poukazu. Jednoho času se nabízely poukazy do divadla za 300 Kč, přičemž drtivá většina představení byla v ceně 400 až 500 Kč. Předem zjistěte, zdali obdarovaný v dané ceně něco pořídí. Nechcete jej i sebe vystavit do trapné situace tím, že si bude muset za službu či produkt doplácet.
  • Zjištění dostupnosti volných termínů u zážitkových a ubytovacích služeb. Jen tak pro jistotu si zatelefonujte do daného hotelu či provozovny, zdali není většina termínů beznadějně zamluvena.

Tip: Nenechte se obchodníky vodit za nos! Díky Porovnej24.cz získáte přehled nejen o nekalých obchodních praktikách, ale i výhodných půjčkách.

Víme, jak si na vánoční dárky půjčit chytře. Díky srovnání cen zjistíte, která půjčka na trhu je nejlevnější.