Délka bankovního převodu se zkrátí na několik sekund

délka bankovního převodu

V mezibankovních převodech se blýská na lepší časy. Banky plánují usnadnit klientům přesun peněžních prostředků mezi jednotlivými účty. Revoluční změna, která umožní převod plateb z účtu na účet za pár vteřin, by mohla vejít v platnost již v tomto roce.

Projekt s názvem Okamžité platby je dílem spolupráce České bankovní asociace s Českou národní bankou. Umožní převod peněz 7 dní v týdnu a 365 dní v roce. Pokud by klient zaslal finanční obnos nižší než 400 000 Kč, druhá strana by jej obdržela během několika vteřin. Přesný datum zprovoznění této služby není zatím známý, očekává se, že by měla začít fungovat do konce roku 2018.

Česká národní banka odhaduje, že příprava celého projektu by měla zabrat přibližně 6 měsíců.

Systém okamžitých plateb již úspěšně funguje například v USA. Tvůrcem systému rychlých plateb je firma The Clearing House vlastněná bankami spolu s Vocalink, který je poskytovatelem platební infrastruktury.

Můžeme jen doufat, že v Česku bude tento systém zaveden co nejdříve. A jak je na tom délka bankovního převodu v současné době? Převod peněz zatím nefunguje v době víkendu, státních svátků či při odeslání platby v pozdních večerních hodinách.

V rámci převodu mezi účty stejné banky většinou operace netrvá déle než pár minut (vyjma situací, kdy odesílatel zašle platbu ve večeních hodinách – například platba mezi účty Komerční banky se ten samý den neuskuteční, pokud je realizována po 20:30).

Jedná-li se o převod peněz mezi účty různých banky, platba trvá trochu déle. U některých bank je to v rámci jednoho dne, u jiných se platba na druhý účet připíše až den následující.

Vytvořili jsme přehled, jak dlouho délka bankovního převodu u trvá jednotlivých bank:

Banka Rychlost převodu
Česká spořitelna do druhého dne
Air Bank tentýž den, pokud je platba zadána do 11:30
Komerční banka do druhého dne
ČSOB tentýž den, pokud je platba zadána do 12:00
mBank tentýž den, pokud je platba zadána do 8:00 (garantováno), nebo do 16:00 (s velkou pravděpodobností dojde týž den, bankou však garantováno není)
Fio bank do druhého dne
Moneta tentýž den, pokud je platba zadána do 12:00

Tip: Chcete mít přehled i o jiných výhodách, které jednotlivé banky nabízejí? Srovnejte si bankovní účty.