Dopravní nehoda v zahraničí: jak se při ní zachovat a na co si dát pozor?

dopravní nehoda v zahraničí

Už samotná cesta do ciziny pro někoho znamená velkou změnu a vystoupení z komfortní zóny. Natož když se po cestě stane tak závažná událost, jakou je dopravní nehoda v zahraničí. Jak by měl řidič v takovém případě postupovat?

Autonehoda v cizině je mnohem komplikovanější z důvodu neznalosti dané lokality a možné jazykové bariéry. Díky našim tipům se dozvíte, jak se zachovat a jaké kroky provést, aby případné vymáhání škody na pojišťovně proběhlo co nejsnadněji.

Některá opatření jsou stejná, jako při nehodách v tuzemsku.

Nejdříve se ujistěte, zda nikdo není zraněný. Pokud ano, neprodleně volejte záchrannou službu. Vytočit můžete mezinárodní záchrannou linku 112, nebo některou z místních linek. Například v Chorvatsku je to 194.

V případě, že k žádnému zranění nedošlo, oblečte si reflexní vestu a označte inkriminované místo trojúhelníkem.

Nyní je vhodná chvíle na spojení se s vaší asistenční službou. Nejenže vám poradí, jak nadále postupovat, ale rovněž vám můžou pomoct komunikovat s účastníky nehody či policií, jestliže neovládáte cizí jazyk. 

Kdy přivolat policii?

Přivolání policie má v každé zemi jiná specifika. V jakých případech je nutné přivolat policii v různých zemích?

Země Kdy je nutné volat policii
 Bulharsko Pokud má alespoň jeden z účastníků nehody poznávací značku jiného státu, nebo pokud se nehoda týká více než dvou automobilů.
 Chorvatsko Pokud došlo k viditelné škodě na vozidle. Při výjezdu ze země musí mít řidič policejní protokol o nehodě. Pokud by zemi opouštěl s poškozeným vozidlem a bez protokolu, mohl by mít na hranicích problémy.
 Itálie Policie se volá vždy, pokud autonehoda omezila provoz na silnici
 Německo Pokud k nehodě došlo následkem hrubého chování řidiče, či pokud viník byl pod vlivem alkoholu, či z místa nehody dokonce ujel.
 Polsko Policie se volá ke všem nehodám, i tehdy, zvláště pokud existuje podezření, že některý z účastníků spáchal trestný čin.

Událost zdokumentujte

Pořiďte co nejvíce důkazů o této události. Nafoťte incident z více úhlů pohledu i jednotlivá poškození vozidel.

dopravní nehoda v zahraničí

Co kde podepsat?

Jestliže nejste viníkem nehody, je pro vás výhodnější podepsat protokol s policií. Nehoda v zahraničí bývá zdokumentována speciálním formulářem, tzv. standardizovaným evropským záznamem o nehodě. Co dělat v případě, že něčemu ve formuláři nebudete rozumět? Rozhodně nepodepisujte text, o kterém nevíte, co sděluje. Připojte pod něj text s vaším vyjádřením (klidně v češtině), a až pod to se podepište.

Rovněž do protokolu se nejsrozumitelněji nakreslete, jak k nehodě došlo.

Co dělat, pokud jste viník?

Sdělte poškozenému své údaje (jméno, bydliště, jméno a sídlo vaší pojišťovny, číslo vaší pojistné smlouvy, státní poznávací značku a číslo vaší zelené karty).

Rovněž si poznamenejte údaje o poškozeném.

Co nejdříve pojistnou událost nahlašte své pojišťovně, která vám dá instrukce, jak postupovat a které dokumenty doložit.

Když jste poškozený

Než odjedete, nezapomeňte si vzít důležité kontaktní údaje na viníka – jméno, adresu, telefonní kontakt a rovněž údaje o vozidle (registrační značka, barva, model, VIN).

Po návratu domů se můžete obrátit na českou pobočku pojišťovny viníka. V případě, že se událost stala na území Evropské unie, lze využít pomoci České kanceláře pojistitelů, kde vám poradí, jak škodu vymoct.