Jak prodat či pronajmout byt bez realitní kanceláře

Nechcete mít při prodeji či pronájmu nic společného s uhlazenými realitními makléři, kteří si za své služby naúčtují nemalou provizi? V tom případě budete mít celý postup trochu těžší, nikoliv však nemožný.

Obvyklá výše provize se pohybuje ve výši 3 – 6 % z prodejní ceny domu či bytu. V případě, že prodáváte byt třeba za 3 miliony korun, makléři poputuje provize v částce nad 100 000 Kč. Mnohého prodávajícího napadne, že taková suma by se dala ušetřit, pokud by prodej zvládl svépomocí. Jak to provést?

Profesionální prodej

Na internetu se vyskytují stránky, které jsou přímo zaměřené na lidi, kteří se touží realitním makléřům vyhnout nejen obloukem, ale rovnou dálničním obchvatem. Jedná se například o bezrealitky.cz, v případě pronájmu je to espolubydleni.cz. Cena vložení inzerátu se na výše zmiňovaném serveru pohybuje v řádu stokorun, na espolubydleni je dokonce zdarma.

Při stanovování ceny se inspirujte cenovou hladinou, která je typická pro danou rozlohu bytu a oblast.

Jak odhadnout cenu nemovitosti?

Pokud nastavíte příliš vysokou cenu, odradíte množství potenciálních zájemců. Pokud příliš nízkou, zřejmě se vám ji už nepodaří vyjednat výš. Kromě monitoringu cen ve vašem okolí si zjistěte, jaké atributy vaší nemovitosti můžou být pro potenciální zájemce natolik přitažlivé, že budou ochotni zaplatit více. Jsou to:

  • Dopravní dostupnost. Nejdražší byty bývají v centru města, poblíž metra či v oblasti, napojené na dálnici, po které se lze v krátkém čase dostat do některého velkoměsta.
  • Materiál. Cihlové byty bývají dražší než panelákové. 
  • Orientace. Byt, který má okna orientována na západ či východ mívá větší hodnotu, než když je obrácen na sever.

Co u zveřejněného inzerátu prodává hned na začátku, jsou fotografie. Dobře nafocený byt může přilákat výrazně více zájemců a dokonce zvednout prodejní cenu. Pro tyto účely lze využít profesionály, tzv. home stagery. Jejich služby se většinou pohybují cenově mezi třemi až deseti tisíci korun.

Pokud se vám nechce tyto peníze utrácet, můžete si na internetu nastudovat nějaké metody, jak pomocí home stagingu váš byt zatraktivnit.

Váš byt bude působit mnohem lepším dojmem, pokud:

  • Jej zařídíte v minimalistickém stylu. Pro účely focení odstraňte předměty typu „lapače prachu“ – tzn. veškeré dečky, sošky a lampičky, které prostoru dodávají pocit přeplněnosti. Snažte se, aby interiér působil vzdušným dojmem.
  • Jej odosobníte. Nespočet rodinných fotografií a zarámovaných kreseb vašich dětí bude na potencionálního zájemce působit, jako by byl na návštěvě u někoho cizího. On si však namísto toho chce představovat, jak by se mu v daném bytě bydlelo. Umožněte mu to tím, že osobní předměty odstraníte.
  • Odstraňte nemoderní vybavení. Je lepší, pokud zájemci uvidí byt poloprázdný, než zahlcený nábytkem z osmdesátých let. Před pořízením fotografií nastává vhodný moment odstranit to křeslo po dědečkovi či obstarožní koberec.

Prohlídka bytu

Ozvali se vám první zájemci? Výborně, je čas na prohlídku!  Před prohlídkou si prohlédněte váš byt a jeho okolí očima potenciálního zájemce. Kupec bude podvědomě vnímat nejen samotný byt, ale i společné prostory. Neuklizená chodba a poházené letáky u schránek mu můžou jeho první dojem rychle zkazit, proto věnujte čas i úklidu.

Při výběru zájemce o koupi se budete zřejmě zajímat jen o to, aby to byl jakž takž slušný člověk a aby měl peníze na zaplacení. Sháníte-li podnájemníka, zřejmě budete při výběru opatrnější. Daný člověk totiž může mít domácí mazlíčky, kteří vám poničí vybavení, nebo se může jednat o chronického neplatiče. Máte z těchto rizik strach? Na trhu existuje užitečná služba Ideální nájemce. Jedná se o produkt firmy Ulovdomov.cz. Tato firma si od vás byt pronajme a dosadí do něj nájemníky. Vám pouze chodí nájem a případná rizika v podobě neplatičů či poničení bytu firma bere na sebe.

Čas na právnické otázky

Pokud vše úspěšně klaplo, čeká vás nejdůležitější krok, a tím je sepsání smlouvy. Správně sepsaná kupní či nájemní smlouva může rozhodnout o tom, zda bude váš prodej úspěchem, či totálním fiaskem.

Sepsání kupní smlouvy je jediným úkonem, u kterého se vyplatí svěřit jej do rukou odborníkovi – notáři či advokátovi. Rozhodně se vyhněte použití vzorů smluv z internetu, které můžou být právnicky zastaralé.

Pokud sepisujete smlouvu o pronájmu, informujte se o tom, jaké náležitosti ve smlouvě můžou a nesmí být obsaženy. Do smlouvy si například nemůžete zahrnout zákaz domácích zvířat, ubytování třetí osoby v době, kdy v bytě bydlí i váš podnájemník či kauci vyšší než trojnásobek nájemného.

Notářská úschova

Prodej domu či bytu je vždy spojen s částkami ve vyšších objemech. Mnoha zájemcům se nebude chtít převést celou částku na váš účet do doby, než budou zapsáni v katastru nemovitostí. Vy se zase můžete zdráhat nemovitost převést, jestliže jste zatím neobdrželi danou částku.

Řešení spočívá v notářské úschově. Kupující uloží peníze u notáře, který vám je předá v okamžiku, kdy bude proveden zápis do katastru nemovitostí. Kupující tak získá jistotu, že o své peníze nepřijde, a vy zase budete vědět, že daný člověk má o nemovitost skutečně zájem, když peníze u notáře uložil.

Tato služba je zpoplatněna. Její cena se odvíjí dle ceny prodávané nemovitosti, jak naznačuje přehledná tabulka.

Cena notářské úschovy

Z prvních 100 000 Kč 1,2 % ceny nemovitosti

Z přebývající částky až do 500 000 Kč 0,6 % ceny

Z přebývající částky až do 1 000 000 Kč 0,4 % ceny

Z přebývající částky do 10 milionů 0,2 % ceny

Z přebývající částky do 30 milionů 0,1 %, nejméně však 1000 Kč

Jaká tedy bude cena za notářskou úschovu, který kupující zaplatí, když prodáváte byt například v ceně 2,5 milionu Kč? 1200 Kč (jedná se o 1, 2 % z prvních 100 000 Kč) + 2400 Kč (které představují 0,6 % z následujících 400 000 Kč) + 2000 Kč (0, 4 % z dalších 500 000 Kč) + 3000 Kč (0,2 % ze zbývajících 1 500 000 Kč). Dohromady to je 8600 Kč.