Mobilní domy k trvalému bydlení překvapí cenou a pohodlím

mobilní dům

[obsahova-navigace]

Možná ve vás mobilní domy vyvolají představu stísněných příbytků, ve kterých když si člověk natáhne nohy, už je v druhé místnosti. Toto alternativní bydlení však lze navrhnout ve velmi prostorné variantě, a pokud se moderně vybaví, může nabídnout vysokou míru pohodlí.

mobilní domy

Mobilní domy k trvalému bydlení od 200 000 Kč

Prvním důvodem, proč lidé tento styl bydlení volí, je jeho nízká cena. Vždyť kdo by nechtěl dům za cenu automobilu? Prošli jsme stránky firem, zabývajících se výstavbou těchto příbytků, a zjistili, na kolik vyjdou mobilní domy různých velikostí:

11 x 3,7 m (dispozice 3 + kk)

269 000 Kč
13,3 x 3,7 m (dispozice 3 + kk) 521 000 Kč
72 m²  (dispozice 4 +kk) 1 302 000 Kč
96 m² (dispozice 5 + kk) 1 552 000 Kč

Ovšem k ceně je ještě nutné připočítat náklady na napojení do inženýrských sítí, nebo ve složitějším případě jejich vybudování. Je zřejmé, že do domu budete potřebovat zavést vodu a elektřinu a zajistit kanalizaci. Proto se vyplatí zakoupit pouze takový pozemek, který je těmito sítěmi vybaven – zavedení inženýrských sítí vás totiž může vyjít na statisíce.

Tip! Spočítejte si na kolik by vás vyšla hypotéka na mobilní dům. Nezávisle porovnáváme nabídky 11 bank. POROVNEJ HYPOTÉKY 

Pokud pozemek inženýrské sítě má, pak se jedná pouze o napojení na tyto zdroje vody a elektřiny. Za napojení na vodu zaplatíte přibližně 15 000 – 25 000 Kč, přičemž elekrické napojení pořídíte za cenu 15 000 – 30 000 Kč. Vybudovat kanalizaci vás bude stát zhruba 15 000 – 50 000 Kč.

Tudíž k ceně domu připočtěte minimálně 45 000 Kč. Není to sice zanedbatelná částka, ale i přesto pořízení mobilního domu stále vychází levněji, než nákup běžného obydlí.

mobilní domy

Typy domů

Mobilní domy k trvalému bydlení lze rozdělit na dva typymobilheimy a domy, spojené se zemí. První typ má kola či podstavec, tudíž není přímo na zemi a má pod sebou mezeru. Druhý typ stavby je dům, který je se zemí spojen základovými patkami či pásy. Přestože mnoho prodejců doporučuje k běžnému bydlení oba typy staveb, u první skupiny je většinou potřeba provést důkladnější izolaci, protože v zimních měsících v něm může být poněkud chladno. Mobilheimy jsou totiž typické pro jižní oblasti USA, kde je teplo po celý rok. Nejsou vybaveny pro chladné středoevropské zimy, proto je většinou nutné je opatřit dvojitými skly a zateplením obvodových zdí.

mobilní domy

Hypotéka na mobilní dům

Přestože se jedná o méně běžný způsob bydlení, je možné jej financovat běžným hypotečním úvěrem. Ovšem protože se nejedná o běžný typ nemovitosti, je nutné ručit jinou nemovitostí, než je samotný mobilní dům. Využít lze například dům či byt rodičů. Pokud žadatel nemá takovou nemovitost k dispozici, anebo banka s financováním mobilního domu má problémy, může žadatel využít tzv. americkou hypotéku (úvěr, v rámci kterého je možné půjčit si vyšší částky peněz bez nutnosti uvádět účel půjčky). Nebo se zde nabízí i možnost spotřebitelského úvěru, který ovšem může mít vyšší úrok, než hypotéka.

Tip: Ať už uvažujete o financování mobilního domu, či klasického bydlení, srovnáním cen úvěrů můžete ušetřit desetitisíce korun! Najít hypotéku na mobilní dům

mobilní dům

Mobilní domy a povolení úřadů

Mnoho firem, prodávající mobilní domy, láká zákazníky na možnost vlastního bydlení bez stavebního povolení. Ovšem není pravda, že se plně obejdete bez jakékoliv návštěvy stavebního úřadu. Mobilní a modulové domy nespadají do kategorie staveb (stavby jsou ty, jejichž vybudování se realizuje přímo na pozemku, zatímco mobilní domy jsou na pozemek dovezeny již hotové, tudíž se jedná o stavební výrobek). Tento typ budov podléhá jiným pravidlům. Nevzniká zde povinnost kolaudace a evidence na katastrálním úřadu. Ovšem na stavebním úřadu si musíte vyřídit územní souhlas. Pokud by navíc byl mobilní dům blíž než 2 metry od hranice parcely, je třeba si vyřídit i souhlas majitelů sousedících pozemků.

Porovnat půjčky