Kdy jednotlivé banky připisují peníze na účet?

peníze na účet

[obsahova-navigace]

Máte informaci, že vám právě někdo ze svého účtu odeslal peníze. Skvělá zpráva. A napadne vás otázka, kdy je budete mít na svém účtu vy. Nebo potřebujete, aby naopak peníze od vás přišly příjemci co nejdříve? Každá banka má pravidla trochu jiná. Podívejte se s námi, kdy se připisují peníze na účet.

peníze na účet

Standardní platby doručené v rámci jednoho pracovního dne

Každá banka má nastavené vlastní rozhodné časy pro doručení ve stejný pracovní den. Vždy musí ale splňovat podmínky dané zákonem, kdy se připisují peníze na účet. Zákon o platebním styku č. 370/2017 Sb.. § 169 stanovuje toto základní pravidlo pro transakce v české měně:

“Poskytovatel plátce zajistí, aby částka platební transakce byla připsána na účet poskytovatele příjemce nejpozději do konce následujícího pracovního dne po přijetí platebního příkazu.”

Důležité pro stanovení, kdy se připisují peníze na účet, je den v týdnu a čas doručení platebního příkazu do banky.

Následující tabulka představuje přehled termínů (cut-off times) banky zadavatele standardního platebního příkazu, kdy se připisují peníze na účet banky příjemce ještě tentýž pracovní ten. Tedy v termínu D+0. Tabulka je platná pro internetové a mobilní bankovnictví.

Název banky zadavatele platebního příkazu Poslední možný čas (cut-off) pro doručení standardní platby ve stejný pracovní den do jiné banky (D+0)
Air Bank Ve stejný den v rámci banky. Do ostatních bank až následující pracovní den. Zadání v poslední pracovní den je nutné provést do 16:30.
Česká spořitelna Do 23:00 pro převod ve stejné bance. Do ostatních bank lhůtu pro doručení v režimu D+0 neudává. U zpoplatněné expresní platby je lhůta 14:00.
ČSOB 20:00 hod.
Equa bank 10:30 hod.
Fio Banka 23:50 hod.
Komerční Banka 14:15 hod.
mBank 13:00 hod.
MONETA Money Bank 14:00 hod.
Oberbank 16:30 hod.
PPF Banka 10:00 hod. 
Raiffeisen Bank V rámci jedné banky provádí převod prostředků v režimu D+0 u příkazů přijatých do 18:00.

Tip! Zajímají vás jaké další výhody jednotlivé banky přináší? Vyzkoušejte náš nezávislý porovnávač běžných účtů a do minuty zjistěte, který účet je teď ten nejvýhodnější.

Porovnej nabídky bank

expresní platby

Jistota doručení ve stejný den – expresní platby

Abyste měli jistotu, že peníze budou odeslány a přijaty ve stejný den, nabízejí banky produkt s názvem “expresní” nebo také “prioritní” platby. Tento typ plateb už bývá samostatně zpoplatněn a je obvykle potřeba zadat příkaz v dopoledních nebo brzkých odpoledních hodinách.

Některé banky kromě toho přistoupily do systému okamžitých plateb, ve kterém dochází k převodu prostředků v rámci několika vteřin a mnohdy nebývají tyto platby i přes vysokou rychlost převodu zvlášť zpoplatněny. O okamžitých se platbách se dočtete v dalším našem článku.

Banky tedy nefungují jednotně v přístupu, kdy se připisují peníze na účet. Dobrá zpráva ale je, že v praxi provádějí mnohé převody rychleji, než k jakým se zavázali ve svých obchodních podmínkách.