Svatební plánovač: Co a kdy je před svatbou potřeba zařídit?

svatební plánovač

[obsahova-navigace]

V některých případech je potřeba provádět rezervaci půl roku i více předem, na něco není naopak třeba spěchat. K tomu ještě nejistota, jestli se při plánování na něco důležitého nezapomnělo. Přečtěte si náš svatební plánovač, abyste přípravy zvládli s nastávajícím s klidem a potřebným nadhledem.

plánování svatby

Jak začít s plánováním svatby?

Financování svatby

Ujasněte si, kolik peněz jste ochotni do svatby vložit. Poté si udělejte přehled o vašich dostupných finančních prostředcích. Zeptejte se i v rodině, zda vám na svatbu přispějí a kolik. Bývalo zvykem, že svatbu hradili rodiče nevěsty.

Chcete-li si svatbu prostě udělat podle svého a neohlížet se na každou stokorunu, můžete využít předsvatební půjčky, které jsou na trhu též dostupné. Svatební hosté dávají často jako svatební dar peníze. Takže se vám svatba, případně i půjčka, může prakticky brzy splatit.

Tip! Nejvýhodnější předsvatební půjčku si můžete do minuty najít v našem online porovnávači. Zkuste ho:

Najděte nejvýhodnější půjčku

Držte předsvatební útraty pod kontrolou

Založte si na finance tabulku, kam si budete vypisovat úhrady. Uvidíte dostupný rozpočet a bude ihned jasné, jestli není potřeba v představách přece jen přibrzdit. Stejně tak vám takový svatební plánovač pomůže s vyjasněním, co už máte zařízené.

Ujasněte si svatební koncept

Pusťte uzdu fantazii a představte si, jaká svatba by se vám líbila. Líbí se vám představa velké svatby, nebo raději jen s rodinou a blízkými přáteli, v kostele, na radnici, nebo by vše mělo být v jednom místě?

Posbírejte svatební nápady a inspirace

Prozkoumejte Instagram a Pinterest. Můžete získat spoustu inspirace nebo se jen přenést do svatební nálady. Pomocníkem může být třeba i web beremese.cz, který je plný referencí na dodavatele, stejně tak si můžete aktivovat svatební plánovač.

Stanovte termín svatby

Sedněte si ke kalendáři a vyberte si datum, které se bude manželovi dobře pamatovat. Bez termínu svatby se vám bude těžko něco domlouvat.

svatební hostina

Co zařídit rok před svatbou?

Vyberte si místo na obřad a hostinu

Rok je dlouhá doba. Na výběr místa konání svatby je to ale právě tak akorát. Vydejte se na výlety a vytipujte si místa, která se vám líbí. Není nutné provádět ihned rezervaci, ale oblíbená místa svateb bývají obsazena už rok dopředu. I po tomto termínu budete mít šanci najít místo, které si zamilujete, ale je to “kdo dřív přijde, ten dřív mele”.

Stanovte počet svatebních hostů

V tuto dobu bývá dobré stanovit si počet osob, které na svatbě budete mít. Právě tato představa souvisí s vybraným místem pro svatbu, které není nafukovací. I téma a barvu svatby si můžete pomalu ujasnit. Budete-li znát místo, bude jasnější i jídlo na svatbě. Jsou místa, kde vám zajistí vše od oběda až po večerní raut a vy se nebudete muset starat o tento bod.

Tip! Na plánování nemusíte být sami. Svěřte se do rukou zkušenějšího svatebního plánovače, který vám dodá reference a má nápady, o kterých se vám ani nezdálo. Svatební koordinátor vám pomůže zbavit se stresu, pokud nejste dvakrát nadšení z organizování akcí, navíc může ulehčit výběr. Odpadne vám i spousta ježdění a vyřizování, ale je potřeba počítat s dalším výdajem.

svatební salon

Co zařídit 9 měsíců před svatbou?

Rezervujte si termín na radnici či v kostele

Dobrá zpráva je, že máte pořád ještě dost času. Stres není opravdu na místě. Našli jste místo, které se vám pro svatbu líbí? Neváhejte a podepište smlouvu. Pokud nemáte svatební obřad na místě, kde se bude odehrávat svatební hostina a večerní zábava, zamluvte si také čas a místo na radnici, nebo v kostele.

Vyberte si svatební šaty

Vyražte také do svatebních salonů se svatebními šaty a doplňky a nechte se obskakovat prodavačkami. Zkuste dát i na jejich instinkt. Mohou mít dobré tipy, co by vám mohlo slušet, i když vás by na první pohled šaty na věšáku hned neoslovily. Nezkoušejte šatů ale příliš mnoho, po pěti kouscích se bezpečně ztratíte a nebudete vědět, jaké byly první.

Tip! Pokud nechcete utrácet hodně peněz za svatební šaty, můžete si je objednat z eshopu a nechat si je u švadleny upravit, aby vám padly. Při nákupu přes cashback pak navíc dostanete část peněz zpět. Krásné svatební šaty seženete přes cashback na:

Bonprix.cz – 4 % z nákupu zpět
AboutYou.cz – až 15 % z nákupu zpět
ZOOT.cz – 1,5 % z nákupu zpět

svatební fotograf

Co zařídit 9 – 6 měsíců před svatbou?

Objednejte si svatebního fotografa

Pokud si potrpíte na svatební fotky, zařaďte na přední příčky svatebního plánovače vyhledání fotografa. Těch opravdu dobrých svatebních mnoho není a bývají také brzy rezervováni.

Domluvte se s cukrářem a vyberte svatební dort

Půl roku do svatby je také ideální čas na ochutnávání dortíků a výběr svatebního dortu. Bude vám cukrář zajišťovat i svatební koláčky a cukroví? Tím lépe.

Tip! V průběhu zimy probíhají svatební veletrhy. I tady máte šanci načerpat pořádnou dávku inspirace a navíc můžete získat kontakty na dobré dodavatele.

svatební kytice

Co zařídit 6 – 4 měsíce před svatbou?

Možná už začínáte být nervózní, kolik toho ještě musíte zvládnout, ale ono to půjde.

Zajistěte si svatební kytici a další květiny

Další na seznamu ve svatebním plánovači můžete mít třeba floristku. Určitě víte, jaké květiny se vám líbí a jaké naopak nechcete ani vidět. Poradí vám, které jsou vhodné pro “barvu vaší svatby”. Stejně tak ví, které vydrží celý den a na které pro svatbu můžete raději zapomenout.

Vyberte si svatební prstýnky

S nastávajícím vyražte na výběr prstýnků. Máte konkrétní představu, ale v žádném zlatnictví takový prstýnek nemají? Oslovte zlatníka. Může vám prstýnek vyrobit na zakázku. Prstýnek se vám musí líbit.

Dejte dohromady seznam svatebních darů

Začněte také pracovat na seznamu svatebních darů. Pokud nejste na dary a nemáte žádné nápady, přitom máte pocit, že už všechno máte, můžete si klidně říci o peníze.

Tip! Nejste si jistí, jak si taktně říci o peníze? Podívejte se do našeho průvodce Peníze jako svatební dar: Tipy pro hosty i novomanžele.

svatební kapela

Co zařídit 4 – 3 měsíce před svatbou?

Pořiďte ženichovi oblek

Vyražte s ženichem na nákup obleku. I oblek se dá vybrat ve svatebním salonu a půjčit. Muži s výběrem bývají rychleji hotovi než nevěsty s výběrem šatů.

Naplánujte zábavu na večer

Vyhledejte kapelu na večerní zábavu. Zapojte svědky do svatebního plánování a společně s nimi se zamyslete nad večerním programem. I program můžete nechat naprosto volný a nechat večer plynout jen tak. Poradit vám může ale i kapela nebo vybraný DJ. Docela určitě znají hry, které ke svatbě patří. Pomohou vám vybrat písničku na první svatební tanec.

Rozešlete svatební pozvánky

Termín vaší svatby je všem jasný a počítají s ní. Ještě je vhodné rozeslat pozvánky. Budou příjemnou vzpomínkou na váš svatební den.

Tip! Pokud se vám svatba začíná prodražovat, nechte se inspirovat naším článkem Levná svatba: 6 způsobů, jak uspořádat levnou a přesto úžasnou veselku.

svatební makeup

Co zařídit 2 měsíce před svatbou?

Slaďte doplňky a svatební šaty

Nevěstu čekají další nákupy. Je potřeba zajistit si svatební boty, spodní prádlo, náušnice na svatbu, punčochy, kabelku a další drobnosti.

Tip! Přes cashback, službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět, si můžete pořídit i doplňky:

Svatební boty seženete na Zalando-Lounge.cz, stahovací spodní prádlo na Astratex.cz a velké množství doplňků na AboutYou.cz.

Finalizujte styl účesu a makeup

Dohodněte si také kadeřnici a manikérku, případně pedikérku. Stejně tak se domluvte na termínu zkoušky svatebního účesu. Na ni si už doneste ozdoby, které ve vlasech budete chtít mít na svatbě.

svatební plánovač

Co zařídit 1 měsíc až 3 týdny do svatby?

Připravte dekorace

Vytvořte zasedací pořádek, vypracujte kartičky na stůl. Pokud místa nebo svatební koordinátor nezajistí dekorace, tak myslete i na toto.

rozlučka se svobodou

Svatební plánovač na poslední dny před svatbou

Užijte si poslední dny svobody

Nechte se ostříhat, obarvit si vlasy, zajděte si na manikúru. Vyražte s kamarády do restaurace, na skleničku. Pokud máte rádi párty, rozlučka se svobodou je jasná volba. Tu nechejte na svědcích, aby se mohli také realizovat.

svatební plánovač

Co zařídit den před svatbou?

Připravte vše potřebné

Vyzvedněte si svatební šaty a připravte si s sebou tašku s věcmi na převlečení, náhradní punčochy, parfém, malování, léky a další drobnosti.

Sentimentální maličkosti

Svatební plánovač i tabulku s výdaji si uložte a nahlédněte do ní znovu třeba v den výročí svatby.

svatební den

Svatební den

Užívejte si to. Drobné zádrhele nechejte na ostatních. V tento den nemá smysl, abyste se stresovali. Do příprav jste dali maximální úsilí. A pozor, tento den uteče opravdu rychle.

Tip! Po svatbě vás čeká plánování svatební cesty, jistě tedy oceníte našeho průvodce Kam vyrazit na líbánky v Čechách? Podívejte se na ta nejromantičtější místa u nás.