Skladování vína od A do Z

skladování vína

[obsahova-navigace]

Víte, že i archivní víno můžete jeho špatným skladováním lehce znehodnotit? A že špatná teplota, ale i jiné skladování lahví než vleže, může napáchat více škody než užitku? Dnes vám řekneme, jak skladovat víno tak, aby vám doma vydrželo do doby, než na něj dostanete chuť.

skladování vína

Myslete na stálou vlhkost i teplotu

Za úplně nejvhodnější místo na skladování vína se považuje vinný sklep. V tom je totiž tma, vlhko, ale i chlad – zkrátka podmínky přímo ideální pro skladování vína.

Pokud ale žádný sklep nevlastníte, budete si muset poradit jinak. Ideální teplota pro uchování vína se pohybuje mezi 9 až 11°C – co se bílého a růžového vína týče. Pokud vína skladujete v lednici, teplota v ní by měla být neměnná. Maximální odchylka by měla být v doporučeném rozmezí.

Tip! Pokud nevlastníte sklep, pořiďte si domácí vinotéku. K jejímu nákupu použijte cashback – službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky na domácí vinotéky právě teď najdete na:

* OKAY.cz – až 6 % z nákupu zpět
* Datart.cz – až 5 % zpět z nákupu

I proto vám pro skladování vína nedoporučujeme například spíž, kde se teploty mění opravdu rychle. Špatným skladováním by docházelo k znehodnocení obsahu lahve. Vinný kámen by se vysrážel, nemluvě o množení různých mikroorganismů.

Vlhkost kolem vína by měla být v rozmezí 65 až 80 %. Při nižší vlhkosti se bude víno odpařovat, při vyšší by mohlo plesnivět. Co se vlhkosti týče, také by měla být stálá.

skladování vína

Vzduch je v tomto případě špatný pán

Pokud přemýšlíte nad tím, co je největším nepřítelem každého vína, je to jednoznačně vzduch. Víno, které je vystaveno vzduchu, je nuceno neustále pracovat, a dochází tak k jeho předčasnému stárnutí.

Máte doma otevřenou lahev, kterou si chcete dopít později? V tom případě víno přelijte do lahve o ideálních rozměrech tak, aby se do lahve nedostal již zmíněný vzduch. Korek by měl být neustále vlhký. Při nákupech vína kontrolujte, zda není korek nijak poškozen.

Doba možného skladování se pak liší dle druhů vína. Zatímco některá jsou vhodná k brzké spotřebě, jiná dozrávají k ideální chuti časem.

skladování vína

Jak víno skladovat? Vodorovně!

Pokud budete víno skladovat „nastojato“, začne mu vysychat korek – a to i v případě, že se jedná o ničím neporušenou lahev. Vyschlým korkem se pak do vína může dostat vzduch, který jej znehodnotí. I proto se doporučuje vodorovné skladování vína, tedy to, aby lahve ležely. Korek tak nevysychá, protože je v neustálém kontaktu s tekutinou.

Tip! V případě, že plánujete zařadit vinotéku do plánů na rekonstrukci domu, ujistěte se, že volíte tu správnou hypotéku. Nabídky bank během pár minut porovnáte v našem nezávislém srovnávači. 

Najděte nejvýhodnější hypotéku

skladování vína

Pozor na pachy z okolí

Korek od vína má tendenci nasávat pachy z okolí. I proto si musíte dát pozor na to, s čím dalším víno skladujete, pokud jej nechcete znehodnotit. Veškeré pachy, které korek nasaje, se dostanou i do vína. Proto lahve nikdy neuchovávejte poblíž chemikálií a jiných čisticích prostředků.

Víno skladujte ideálně u potravin, které nemají silné aroma. Co se bílého vína týče, dělá mu dobře společnost ovoce.

Tip! Jako správný vinař jistě také oceníte Průvodce milovníka českého vína: Nejlepší vinné stezky, sklepy a festivaly.