Kreditní karta vs klasická půjčka: Která možnost je pro vás výhodnější?

kreditní karta půjčka

[obsahova-navigace]

Každý se může dostat do situace, kdy potřebuje finance, které aktuálně nemá k dispozici. A nezáleží na tom, jestli finance budou využity například na zaplacení nájmu nebo na nákup vánočních dárků. Pokud chceme získat finance, pak nám může vypomoci jako první instance kreditní karta, půjčka jako ta druhá.

Zjistěte, zda je pro vás lepší kreditní karta či půjčka. A na co si dát v obou případech pozor.

kreditní karty

Výhody a nevýhody kreditních karet

Kreditní karta funguje jako normální platební karta s několika rozdíly. Tím hlavním je, že je přímo určena k půjčování peněz od banky.

Výhody kreditních karet

Největší výhodu tedy má kreditní karta v tom, že vám umožní přístup k pězům od banky bez sjednávání dalších smluv. Kreditní karta má takzvané bezúročné období, ve kterém můžete půjčku splatit a v tomto případě neplatíte žádný poplatek navíc.

Mnoho kreditních karet navíc nabízí různé výhody, pokud jimi platíte. Můžete tak získávat i nějaké peníze zpět při placení, nebo výhodnější ceny.

Nevýhody kreditních karet

Nevýhoda kreditní karty spočívá ve velkém úroku, který vás čeká, pokud půjčené peníze touto formou nestihnete splatit ve zmíněném bezúročném období. Úrok se totiž pohybuje mezi 20 až 30 %.

Další nevýhodou je maximální limit při čerpání úvěru, na který je vaše kreditní karta nastavená. Je dobré taky pamatovat na to, že kreditní karta má poplatek za vedení a množství možných dalších poplatků (dle banky).

Srovnání některých kreditních karet

Podívejte se na přehled v tabulce a zjistěte, jaké výhody jednotlivé karty přináší.

Kreditní karta Úrok Vedení karty Bezúročné období
Diners Club – Pure + od 4.9 % p.a. 990 Kč/rok 55 dní
Česká spořitelna – Kreditní karta od 12 – 24 % 50 Kč/měsíc 55 dní
MONETA Money Bank – MoneyCard Fix od 23,88 % 49 Kč/měsíc 50 dní
MONETA Money Bank – MONETA MoneyCard Gold od 19.99 % 99 Kč/měsíc 50 dní
MONETA Money Bank – MoneyCard Smart od 22.99 % 49 Kč/měsíc 50 dní

Tip! Chcete porovnat výhody a nevýhody dalších kreditních karet? Vyzkoušejte náš porovnávač. Do minuty v něm zjistíte jaké banky mají nejlepší podmínky:
Porovnej kreditní karty

půjčky

Výhody a nevýhody půjček

Výhody půjček

Půjčka (neboli úvěr) má velkou výhodu ve výrazně výhodnějším úroku oproti kreditní kartě. Většinou má půjčka úrok (dle banky) mezi 3 až 15 %. Proto se rozhodně vyplatí si mezi finančními institucemi vybírat.

Výhoda půjčky také spočívá v tom, že si nastavíte splátky, jaké zvládnete pokrýt. Půjčka se většinou uzavírá kvůli větším obnosům peněz, například na nákup spotřebičů do domácnosti nebo nového nábytku. Minimální částka pro půjčku většinou začíná na částce 5 000 Kč.

Nevýhody půjček

Nevýhodou půjček jsou často na první pohled nenápadné podmínky. Těmi mohou být například možnost předčasného splacení pouze za poplatek, narůstající úrok, nepružnost splátek. Pro půjčku také musíte jít do banky a ta vám ji musí prvně schválit. O každou půjčku si také musíte žádat zvlášť. Při nesplácení včas vás také čekají určité poplatky.

Srovnání některých půjček

V tabulce níže naleznete porovnání úrokových sazeb a minimálních i maximálních částek, které vám jednotlivé banky poskytnou.

Poskytovatel Úrok Rozsah půjčky
Air Bank, a. s. 3.9 % 5 000 Kč – 900 000 Kč
Porovnej24.cz 8.9 % 4 000 Kč – 250 000 Kč
Home Credit 9.88 % 10 000 Kč – 250 000 Kč
Česká spořitelna, a.s. 4.9 % 2 000 Kč – 1 000 000 Kč
UniCredit Bank 3.89 % 20 000 Kč – 1 000 000 Kč

Tip! Více druhů půjček najdete v našem nezávislém porovnávači. Zkuste ho:

Najděte nejvýhodnější půjčku

kreditní karta půjčka

Kreditní karta vs půjčka: Co se vám víc vyplatí?

Pokud potřebujete menší obnos peněz a ideálně co nejrychleji, jste schopni jej v dohledné době splatit, pak je pro vás lepším řešením kreditní karta. Půjčka by se třeba nestihla ani vyjednat, nebo by vám ji banka nemusela poskytnout.

V případě nutnosti většího obnosu peněz nebo spíše dlouhodobě plánovaného velkého nákupu, který nejste schopni splatit v bezúročném období, se rozhodně nevyplatí vysoký úrok, který nabízí kreditní karta. Půjčka vám naopak umožní naplánovat si vaše splácení. S dobře naplánovanou půjčkou zatížíte rodinný rozpočet méně než neuváženým placením kreditní kartou. Zvláště pokud půjčku z kreditní karty nestihnete splatit v bezúročném období.

V každém případě je lepší se jakémukoli půjčování raději vyhnout, pokud však není zbytí, rozhodně věnujte čas správnému rozhodnutí a výběru úvěru. Vyplatí se to.