Tepelné čerpadlo země voda – celková cena

Tepelné čerpadlo země voda

[obsahova-navigace]

Tepelné čerpadlo země/voda získává tepelnou energii ze země a poté ji předává topné vodě. Teplo z půdy se získává prostřednictvím vertikálních vrtů nebo horizontálních plošných kolektorů pod plochou zahrady. Získává se tedy z míst, kde je celoročně stabilní teplota. Tento typ tepelného čerpadla můžeme zařadit k těm nejúčinnějším a hodí se i do oblastí s častými mrazy. Tepelné čerpadlo země/voda je ale náročné na prostor.

Tepelné čerpadlo země voda

Pořizovací cena tepelného čerpadla země/voda

Pořizovací cena tepelného čerpadla země/voda je zhruba o polovinu vyšší než investice do plynového kotle. Cena se pohybuje většinou kolem 200 000 až 350 000 korun. K nákladům na instalaci je potřeba ještě připočítat realizaci vrtu.

Odpadají u něj i starosti s pravidelnými revizemi, zřizováním plynové přípojky nebo vložkováním komína. Tepelné čerpadlo je umístěno v domě, nepůsobí na něj vnější vlivy a dá se počítat s dlouhou životností, odhaduje se až 20 let.

Tip! Chcete si na rekonstrukci domu vzít hypotéku? V našem nezávislém srovnávači snadno zjistíte, kde vám poskytnou tu nejvýhodnější.

Najděte nejvýhodnější hypotéku

[youtube suLzG5GqWnA]

Provozní cena tepelného čerpadla země/voda

Provoz tepelného čerpadla vyjde na zhruba 22 000 korun ročně. Tepelné čerpadlo se zaplatí v ideálním případě za prvních 10 let provozu. Účinnost tepelného čerpadla je však vysoká. Tepelné čerpadlo země/voda je vhodné k vytápění rodinného domu nebo k ohřevu užitkové vody. Můžete ho využít i na pasivní chlazení bez potřeby kompresoru. Pokud ho využijete nejen přes zimu, ale také v létě, vychází podle zkušeností a propočtů návratnost počáteční investice dokonce na 7 let.

Nevýhodou je velký nárok na plochu v případě instalace plošných kolektorů (cca 400–500 m2 pozemku). K jeho umístění stačí jen stavební ohláška. Nad plošnými kolektory ale nebudete do budoucna moct postavit bazén, příjezdovou cestu, terasu, vysazovat stromy atd.

Místo toho můžete na menší pozemek umístit geotermální vrt. Ten je ještě účinnější než plošné kolektory. Je finančně ale náročnější je k němu potřeba stavební povolení a geologický průzkum, který vyjde na dalších 10 000 Kč. Na zahradě pak nezabírá téměř žádné místo a neomezuje využití zahrady.

Tip! Více se o tepelných čerpadlech dozvíte z našich průvodců:

* Vše o vytápění domu tepelným čerpadlem
Tepelné čerpadlo vzduch/voda pro rodinný dům