Tepelné čerpadlo vzduch/voda pro rodinný dům – cena

tepelné čerpadlo

[obsahova-navigace]

Tepelné čerpadlo vzduch/voda funguje skrze ventilátor, který žene vzduch přes lamely a teplo ze vzduchu předává do expandované kapaliny. Ta se dále stlačí a znásobí se její teplota. Horká kapalina předává svou energii v tepelném výměníku do okruhu topné vody. Tepelná čerpadla se využívájí k vytápění rodinného domu, ohřevu užitkové vody nebo ohřevu vody v bazénu.

tepelné čerpadlo pro rodinný dům

Výhody tepelného čerpadla vzduch/voda

Tepelné čerpadlo vzduch/voda je prakticky nejvhodnějším typem pro klimatické podmínky v České republice. Není snad vhodné jen pro horské oblasti s velmi nízkými teplotami a drsnějším počasím. Na vyhřátí domu není z důvodu nízkých teplot tepelné čerpadlo dostačující a jsou proto vyšší nároky na spotřebu elektřiny a ohřev např. v elektrickém bojleru. Vyhovuje průměrná venkovní teplota + 3 °C v průběhu topné sezóny.

Výhodou jsou malé nároky na prostor oproti tepelnému čerpadlu země/voda, které vyžaduje okolo 400 metrů čtverečních pro umístění zemních kolektorů, nebo prostor pro vrt. U tepelného čerpadla vzduch/voda stačí pouze prostor k instalaci jeho jednotky.

tepelné čerpadlo vzduch/voda

Cena tepelného čerpadla vzduch/voda

Účinnost tepelného čerpadla vzduch/voda je nižší než u tepelného čerpadla země/voda nebo voda/voda. Stále ale platí, že až 70 % energie se získává z obnovitelných zdrojů. Oproti plynovému kotli nepotřebuje tepelné čerpadlo vyvložkovaný komín, ani nemusíte řešit pravidelné revize, ani plynovou přípojku. Pořizovací cena tepelného čerpadla vzduch/voda je asi o jednu třetinu vyšší oproti plynovému kotli, ale roční provozní náklady jsou téměř poloviční.

Při zkoumání ceny a porovnávání nabídek se soustřeďte nejen na vlastní cenu tepelného čerpadla, ale sledujte také náklady na montáž, elektroinstalaci, ale i na rozsah záruky. Ceny tepelných čerpadel vzduch/voda včetně montáže se pohybuje od 90 000 až 250 000 Kč. Původní investice se tak vrátí za vrátí za ideálních okolností za 6 až 8 let.

Tip! Chcete v domácnosti ještě více ušetřit? Vyzkoušejte porovnávač dodavatelů elektřiny – uspořit můžete i přes 9000 Kč.

Porovnej dodavatele elektřiny