SPZ na přání 2021: Cena a pravidla

spz na přání

[obsahova-navigace]

Zavedení SPZ na přání je součástí novely zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu na pozemních komunikacích. Tuto značku si můžete umístit na automobil, motorku, nebo moped, a jsou vedené na dané vozidlo a řidiče. Nejčastěji se volí SPZ na přání se jménem, nebo názvem firmy, případně vtipná označení a snadno zapamatovatelné výrazy.

spz na přání

SPZ na přání – pravidla

Ačkoliv máte při tvorbě textu poměrně volnou ruku, musíte dodržet u SPZ na přání pravidla:

  • pro automobil má registrační značka přesně 8 alfanumerických znaků (motorka má 7 znaků),
  • alespoň jeden znak musí být číslice,
  • nesmí obsahovat vulgární, hanlivé, rasistické výrazy, výzvy ke xenofobii, nebo názvy úřadů,
  • nesmí obsahovat znaky G, O, Q a W, CH, protože jsou snadno zaměnitelné s jinými znaky,
  • nelze používat diakritiku a žádné speciální znaky.

spz na přání

SPZ na přání – registrace

Registrace SPZ na přání probíhá na úřadu obce s rozšířenou působností v místě registrace vozidla. Je potřeba předložit žádost, ve které uvedete údaje o své osobě a navrhované znění značky na přání. Fyzická osoba uvádí své jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu. Právnická osoba potom uvede svůj název nebo obchodní firmu, identifikační číslo a adresu sídla.

SPZ na přání online nevyřídíte. Osobní návštěva úřadu ale není vždy nutná. Můžete využít formulář žádosti o vydání tabulky s registrační značkou Ministerstva dopravy nebo formulář o přidělení registrační značky na přání. Tuto žádost pak stačí podat písemně poštou či prostřednictvím datové schránky. Jednotný schválený formulář však neexistuje, proto můžete využít i jiný, který najdete na webu.

Cena SPZ na přání je 5 000 Kč za jednu tabulku na automobil, tedy 10 000 Kč za obě SPZ na přání. Pro motocykly stojí 5 000 Kč, ale dává se jen jedna značka. Po uhrazení stanovené částky budete mít tuto značku do 15 dnů.

SPZ na přání Vám může daný úřad nejprve také jen zarezervovat. Po schválení SPZ na přání Vám značku na 6 měsíců rezervuje. V tomto období úřad nesmí vydat vybranou značku žádnému jinému žadateli. V daném okamžiku je možné mít jen jednu rezervaci na fyzickou nebo právnickou osobu.

Tip! Před tím, než si pořídíte povinné ručení, porovnejte nabídky trhu a ujistěte se, že máte to nejvýhodnější. Pokud už povinné ručení máte, podívejte se, že neplatíte víc než musíte.

Porovnej povinné ručení

spz na přání

SPZ na přání — převoditelnost

Značka je přenositelná, můžete si ji tedy dát na Váš nový automobil nebo motorku. Značku však může mít jen jedno vozidlo. SPZ na přání je vázána na konkrétní osobu, nelze ji tedy například prodat další osobě.

Při prodeji automobilu se značkou na přání si ji může původní majitel ponechat a přeregistrovat ji na nový automobil. Nebo se původní majitel rozhodne, že o značku nemá zájem a ta zůstane na prodávaném automobilu novému kupujícímu. Při likvidaci Vašeho starého vozidla dbejte na jeho ekologickou likvidaci.

SPZ na přání může být pro některé nenechavce zajímavá trofej. Pokud o SPZ přijdete, už Vám ji úřad znovu se stejným textem nevystaví. Zamezuje se tak jejímu zneužití. Budete si moci vybrat mezi klasickou RZ a nebo si nechat vystavit novou SPZ na přání, ale s jiným textem. Věděli jste ale, že proti krádeži SPZ je možné mít sjednané pojištění? Tuto možnost nabízí některá havarijní pojištění.

spz na přání

SPZ na přání 2021

Na webu Ministerstva dopravy je k nalezení zpracovaný seznam všech vydaných SPZ na přání pro osobní automobily od prvního dne možné registrace do 7. prosince 2020, a to samozřejmě včetně SPZ se jménem. Dokument můžete využít pro ověření SPZ na přání.

Ověřit dostupnost SPZ na přání si můžete na některém z webů, např. penize.cz nebo zkuste jiný konfigurátor SPZ na přání. Můžete zkusit vyhledávat podle SPZ např. v České kanceláři pojistitelů, kde také zjistíte, u koho má daný automobil sjednáno povinné ručení.

Při vytváření vlastní SPZ na přání se můžete nechat inspirovat v galerii SPZ na přání, nebo se aspoň pobavit. Při výběru přejeme šťastnou ruku, aby byla vybraná varianta volná, a také abyste vybrané kombinace jednou nelitovali.

Zdroj všech fotografií: E15.cz, autoři: Hana Filipová, E15, Martin Štorkán, Tereza Zavadilová