Architekt vs interiérový designer: Kolik stojí a který se vám vyplatí?

design

[obsahova-navigace]

Obě povolání se podílejí na vzniku krásných domovů, kde se dobře bydlí. Architekt i interiérový designer jsou povolání, která pomáhají při budování rodinných hnízd. Rozdíl je nejen v činnostech, které pokryjí, ale i ve vzdělání. Česká legislativa stanovuje pro architekty povinné odborné vysokoškolské vzdělání i atestace. U interiérového designera nic takového není. I když dobrý designer vzdělání v oboru má, nenutí ho k tomu žádný předpis.

architekt

Co dělá architekt?

Pokud si před stavbou nového domu najmete architekta, máte jistotu, že vaše nové bydlení bude originálním řešením na míru vašim potřebám, ale také okolí budoucího domu. Architekt řeší stavbu od počátečních studií, kdy navrhuje možnosti, jak by mohl dům vypadat. Studie pak může rozpracovat do projektu. Dobrý architekt může řešit i další věci okolo stavby. Pomáhá s výběrem materiálů, řemeslníků a dohlédne na provádění stavby.

architektura

Kolik stojí architekt?

Ceny nejsou jednotné a záleží, co vše bude architekt u stavby řešit. Nicméně počítejte s náklady, které se mohou pohybovat mezi 10 až 15 % z rozpočtu stavby. Může se to zdát jako astronomická suma. Díky dobrému architektovi, ale můžete uspořit náklady, které by vznikaly u dodavatelů prací i materiálů, prostě jen proto, že nejste z oboru. Cena zohledňuje originalitu řešení stavby z estetického i praktického hlediska.

Příklad ceny práce architekta

Rodinný dům v ceně 3 000 000 Kč
Cena architekta 300 000 – 400 000 Kč

Proč investovat do architekta

  • Originální vzhled i řešení domu
  • Dům zcela na míru potřebám zadavatele
  • Úspory při dohledu architekta nad průběhem stavby
  • Kontrola využitých materiálů i provedených prací
  • Nebudete v budoucnu řešit žádné skryté vady nemovitosti

Tip! Spočítejte si, na kolik by vás vyšla hypotéka při stavbě takového domu.

Porovnej hypotéky

design

Co dělá interiérový designer?

Interiérový designer je člověk s velkým estetickým cítěním a schopností řešit vnitřní uspořádání obydlí. Navrhuje vnitřní vybavení i budoucí vzhled interiéru. Umí poradit s výběrem podlah, osvětlení nebo třeba obkladů. Může vám navrhnout vhled i funkční řešení koupelny, kuchyně i obývacího pokoje. Pomůže propojit krásný vyladěný vzhled s optimální funkčností prostoru.

design

Interiérový designer: cena

Ceny interiérových designerů jsou ještě pohyblivější než u architektů. Mohou být stanoveny jako hodinová sazba, procento z ceny projektu nebo paušálem. Velmi se liší podle oblastní naší republiky. Výslednou cenu ovlivňuje počet konzultací, návrhů a náročnost klienta. Obecně lze říci, že cena interiérového designera se pohybuje mezi 6 až 13 % z nákladů na vybavení a úpravy prostoru.

Tip! V malém bytě můžete zkusit čarovat sami, inspirací najdete spousty. Zkuste ale přizvat interiérového designéra. I v malém prostoru dokáže vykouzlit vysoce komfortní bydlení.

Příklad ceny práce interiérového designéra

Byt o rozloze 80 m2
Průměrné ceny interiérového designera 30 000 – 65 000 Kč

Proč investovat do interiérového designéra

  • Originální a esteticky vyladěný interiér
  • Optimální funkční řešení
  • Nestane se, že až po nastěhování zjistíte, že chybí úložné prostory
  • Úspory při nákupech, výběru materiálu, vybavení
  • Dohled nad řemeslníky

Architekt i interiérový designér mají svou důležitou úlohu. Jsou to odborníci, kteří pomohou najít optimální řešení a zároveň vtisknout novému bydlení originální tvář. Pokud chcete krásný domov, který je perfektně funkční vyplatí se spolupráce s oběma.

Víte, že… si hypotéku můžete vzít i na rekonstrukci bytu s designérem? Tyto banky patří v současnosti k nejoblíbenějším.