Vídeň: Co navštívit? Co dělat? Kde se najíst?

vídeň

[obsahova-navigace]

Vídeň je hlavní město Rakouska, potkáte se v něm tedy s klasickým velkoměstským ruchem. Zároveň bylo centrum města zapsáno v roce 2001 na Seznam světového dědictví UNESCO. V seznamu měst podle kvality života vytvořeném firmou Mercer v roce 2011 je Vídeň na prvním místě. Vídeň toho může hodně nabídnou a nemusíte být milovníky umění, aby vás uchvátila. Vídní protéká řeka Dunaj, která v ní kouzlí také zajímavá zákoutí. Takže, když se řekne Vídeň, co navštívit?

Důležité kontakty:

  • Tísňová linka – 112
  • Záchranná služba – 144, 141
  • Hasiči – 122
  • Policie – 133

Velvyslanectví České republiky ve Vídni:

  • Adresa: Penzingerstrasse 11-13, 1140 Wien
  • Telefon: 01-894 37 41 14
  • Nouzová linka: +43 676 84964 615
  • Email: vienna@embassy.mzv.cz

vídeň

Vídeň: Co navštívit?

Většina turistů zavítá do historického centra Vídně. I my vám můžeme jeho návštěvu doporučit! Čeká vás zde nejedna památka, u které se stoprocentně budete chtít zastavit.

Tip! Ačkoliv máme Vídeň opravdu blízko, cestovní pojištění se vyplatí. Nepodceňujte vzdálenost a podívejte se, kdo vám nabídne to nejvýhodnější.

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

vídeň vánoce

1.) Vídeňská radnice

Za pozornost stojí neogotická Vídeňská radnice. Toto místo je kouzelné samozřejmě i v létě, ale v zimě získává díky vánoční výzdobě a množství světýlek nový nádech. Ano, na vánočních trzích získáte za pár euro i nádech svařeného vína. Vezměte si s sebou v zimě také brusle – prostor před radnicí se mění v obrovské kluziště. Je to něco, co stojí za to zažít.

růžová zahrada

2.) Královský park

Vydejte se dále do Innerstadt (Vnitřního města) přes Královský park z 20. let 19. století, případně si v něm rovnou odpočiňte u voňavých růží.

Hofburg vídeň

3.) Palác Hofburg

Můžete dojít až k Hofburgu, baroknímu císařskému paláci s muzei, jízdárnou a jezdeckou školou se slavnými lipicány.

muzeum vídeň

4.) 3 muzea

Na komplex Hofburgu navazuje hala Albertina. Nedaleko se nachází i další dvě významná obrovská muzea, která leží přímo proti sobě, a to Uměleckohistorické muzeum s rozsáhlou galerií starých mistrů a Přírodovědné muzeum.

kostel svatého štěpána

5.) Svatý Štěpán

Vaše kroky by měly ale rozhodně směřovat na náměstí svatého Štěpána a do chrámu svatého Štěpána. Jedná se o hlavní symbol Vídně a ve chvíli, kdy chrám uvidíte zvenku i zevnitř, budete vědět proč. Výstavba tohoto gotického chrámu začala ve 12. století. Doporučujeme také vystoupat po 343 schodech do jedné z věží a kochat se vyhlídkou na celé město i jeho okolí.

Hundertwasserhaus vídeň

6.) Hundertwasserhaus

Vídeň je rozhodně o historii. Ale zkuste ji vzít i z trochu jiné stránky. Ve třetím okrsku se nachází Hundertwasserhaus, který byl postaven v roce 1985 a měl sloužit jako ubytovna pro sociálně slabé. Aktuálně se jedná o turistickou atrakci. Dům se liší od všech ostatních svou barevností a tím, že v něm nenajdete jediný roh, jedinou rovnou čáru. Vnitřní část je poměrně hodně porostlá zelení. Nákup suvenýrů v takových barvách si zde užijí i děti.

Schonbrunn

7.) Palác Schönbrunn

Máte-li k dispozici více než jeden den, přesuňte se k paláci Schönbrunn, který si nechala přestavět Marie Terezie v roce 1743. Jedná se o bývalou letní rezidenci Habsburků, zimní sídlo byl Hofburg. V zámku kdysi hrál už jako šestiletý Mozart. Zasedal zde Napoleon a v letech 1814/15 Vídeňský kongres.

  Cena za jednu osobu Skupina (10 a více osob)
Dospělí € 28,50 € 25,50
Děti od 6 do 19 let € 16,50 € 14,50
Osoby s postižením (od 50%) € 16,50 € 14,50
Děti do 6 let zdarma zdarma

Vstupné platí: Zoologická zahrada, Palmový skleník a Pouštní dům Schönbrunn

Celý zámek je doplněn ohromnou zahradou s kašnami i květinami. Dominantou zahrady je Gloriette, odkud je krásný výhled na samotný Schönbrunn, ale i na část Vídně. Budete-li mít chuť a čas, můžete se posadit na horní terase a dopřát si třeba kávu.

Projděte se zahradním labyrintem a najděte v něm všech dvanáct symbolů zvěrokruhu, nebo vyražte do pavilonu Palmenhous, kde vyrůstá jedinečná expozice rostlin z pralesů nejrůznějších koutů světa.

vídeň s dětmi

Vídeň: Co dělat s dětmi?

Přijde vám návštěva Vídně čistě dospělácká zábava? Věřte tomu, že se v hlavním městě Rakouska vyřádí i ti nejmenší. Nechte se na cesty inspirovat našimi tipy, co dělat s dětmi.

Věděli jste, že… si můžete drahé ubytování ve Vídni zarezervovat přes cashback? Tato služba vám za každou rezervaci vrátí část peněz zpět. Cashbacky na ubytování teď najdete například na:

Booking.com – 4 % z nákupu zpět
Agoda.com – až 6 % z nákupu zpět

Vídeňská zoo

1.) Vídeňská ZOO

U Schönbrunnu se nachází ZOO, která byla za dob Marie Terezie nepřístupná veřejnosti. ZOO má své prvenství v rozmnožování slonů afrických. Právě zde došlo k prvnímu rozmnožování slonů v zajetí, ačkoliv panoval názor, že je to v zajetí nemožné. Nyní veřejnost lákají pandy a také skleněná hala, která napodobuje deštný prales. S dětmi bude návštěva zoo celodenní výlet.

prater

2.) Zábavní park

Dalším velkým lákadlem pro malé i velké je Prater. Jedna z klidnějších atrakcí je velké vyhlídkové kolo. Rychlostí 2,7 kilometrů v hodině se dostanete až do výšky 65 metrů nad zemí a můžete si vychutnat vyhlídku na město zase trochu jinak.

Děti budou kromě běžných atrakcí nadšené z jízdy parním vláčkem, který podniká celoročně okruh Prátrem a pokračuje kolem rotundy ke stadionu a zpět. Jízda trvá 20 minut.

kuchař

Vídeň: Kde se najíst?

Vídeň byste rozhodně neměli opustit bez toho, abyste ochutnali místní speciality. Pokud máte trochu větší rozpočet, stojí za návštěvu některá z luxusních restaurací. Jestli jste jedním z low-budgetových cestovatelů, nemusíte se obávat, i vy si přijdete na své!

Tip! V Rakousku se platí eurem a ačkoliv skoro všude můžete platit kartou, je lepší mít u sebe i hotovost. Podívejte se na aktuální kurz eura.
Kurzovní kalkulačka

piknik vídeň

1.) Piknik na Dunaji

Udělejte si piknik na ostrově uprostřed Dunaje jako ostatní. Donauinsel skrývá 42 pláží s různým povrchem. Nakupte si jídlo s sebou a chvíli jen odpočívejte.

Tafelspitz

2.) Oběd s výhledem

Když se podíváte směrem k nebi, uvidíte, že kousek od vás se nachází rozhledna Donauturm. Představuje další skvělou příležitost, jak se podívat na Vídeň z vrchu. Navíc si k tomuto zážitku můžete sednout v luxusní restauraci a dopřát si kvalitní oběd. Místní šéfkuchař doporučuje ochutnat vídeňské klasiky jako Tafelspitz (na obrázku výše) a Backhendl (smažené kuře podle receptu z 18. století).

rakouská jídla

3.) Dejte si vídeňskou klasiku

Chcete-li si dát jídlo raději s nohama na zemi, vyzkoušejte vídeňskou klasiku –⁠ řízek. Ten pravý bývá tak velký, že se sotva vejde na talíř. Jedná se o telecí maso a bývá rozklepaný na velkou tenkou placku. Zaručeně neuděláte chybu, když vyzkoušíte restauraci Figlmüller, kde jsou řízky jako doma. Jestli vám ještě zbyde místo, potěší i trhaná palačinka Kaiserschmarrn, kterou měl v oblibě Franz Josef.

vídeňská káva

4.) Tradiční vídeňská kavárna

Sladkou tečku si dopřejte v podobě teplého jablečného štrůdlu s vanilkovou polevou. Proslavené je rozhodně Café Hawelka.

dort sacher

5.) Domov dortu Sacher

A když Sacher, tak v hotelu Sacher, který vyhrál spor o původ tohoto čokoládového dortu. Svůj recept na tento mistrovský dort si bedlivě střeží.

párek vídeň

6.) Co si dát u stánku?

Bratwurst je jídlo do ruky a pro turistu proto jako dělané. Doporučuje se třeba u Staatsoper ze stánku Bitzinger. Nedivte se ale, že ho dostanete nakrájený na kolečka. Je to místní tradice.

Naschmarkt

7.) Jídlo ze všech koutů světa

Pokud raději zkoušíte mezinárodní kuchyni, vydejte se na Naschmarkt. Ve Vídni žije mnoho cizinců, kteří už ve městě zdomácněli a rádi se podělí i o svou kuchyni.

INTERAKTIVNÍ MAPA!!! Všechna zmíněná místa najdete i spolu s kontaktními údaji na naší interaktivní mapě ZDE.

Rakousko

Vstup do Rakouska s ohledem na pandemii viru Covid-19

Máte jasno v tom, co navštívit ve Vídni. Snad bude i dobrou zprávou, že se aktuálně (polovina června) Rakousko řadí mezi země, kam mohou Češi cestovat už s jednou očkovací dávkou (po 22 dnech od prvního podání, maximálně však 3 měsíce u dvoudávkové) vakcíny na Covid-19. Pokud pojedete autem, překontrolujte si, na co vše myslet i v souvislosti s vaším plechovým mazlíčkem.

Konkrétní podmínky pro vstup a pobyt v Rakousku naleznete na webu Ministerstva zahraničních věcí. Pravidla návratu do České republiky najdete také na rozcestníku Ministerstva zahraničních věcí. Zjistěte si pro jistotu, které cestovní pojištění kryje náklady spojené s virem Covid-19.

Podle aktuálních informaci to vypadá, že Rakousko je jedna ze zemí, která po Češích vyžaduje nejméně formalit pro turistické cesty. Možná i proto stojí za to zvážit, jestli by se letošní dovolená nemohla odehrát právě v Rakousku. Přitom samotná Vídeň vydá na plnohodnotnou dovolenou. Velmi zajímavé místo pro městskou turistiku je také Budapešť.