Co dělat, když mi spadne mobil do vody?

mobil ve vodě

[obsahova-navigace]

Existujete totiž osvědčený postup, díky kterému můžete utopený smartphone ještě zachránit. V tomto článku tedy najdete otázku na to, co dělat, když mi spadne mobil do vody. V případě, že budete postupovat podle jednoduchých kroků, velmi pravděpodobně své zařízení zachráníte i díky známým tipům, ke kterým patří například vložení smartphonu do rýže. Tak co, jste připraveni na záchranu svého telefonu? Pusťme se tedy do toho.

Pokud chcete vědět, co dělat, když spadne mobil do vody, postupujte podle následujících kroků, které si blíže přiblížíme v dalších řádcích.

  • Telefon vypněte a vyndejte z něj baterii.
  • Oddělejte všechny odnímatelné části telefonu.
  • Telefon očistěte od vody a od nečistot.
  • Manuálně ho osušte.
  • Vložte ho do uzavíratelné krabičky a zasypejte ho rýží nebo stelivem pro kočky.
  • Vyčkejte minimálně 24 hodin.
  • Zapněte telefon.

Detailnější postup a tipy ke každému bodu najdete níže.

baterie smartphonu

1.) Telefon vypněte a vyndejte z něj baterii

Telefon vytáhněte z vody a okamžitě ho vypněte a vytáhněte z něj baterii. Bohužel nyní u telefonů již bývá baterie ukrytá pod pevně přilepeným a přišroubovaným krytem. V takovém případě nezbývá nic jiného, než baterii nechat na místě. 

Věděli jste, že… lithiové baterie uvnitř telefonů špatně snáší vlhkost a po utopení či polití často vypovídají službu.

kryt na telefon

2.) Oddělejte všechny odnímatelné části telefonu

V tomto kroku sundejte všechny kryty a také další odnímatelné části jako je Sim karta nebo microSD karta.

Typ telefonu Orientační cena vysušení a deoxidace
iPhone od 1 300,-
Smartphone od 750,-

Tip! Přemýšlíte o tom, že si pořídíte nový tarif a k tomu i nový telefon? Než se zavážete u některého z operátorů, doporučujeme si nejdříve porovnat aktuální nabídky trhu. Do našeho nezávislého srovnávače tarifů stačí zadat pár údajů a obratem zjistit, která možnost je pro vás nejvýhodnější. Zkuste ho zdarma zde:
Porovnej operátory

čistění telefonu

3.) Telefon očistěte od vody a od nečistot

Pokud se telefon namočil do vody, můžete ho rovnou začít manuálně sušit. V případě, že jste ho však polili limonádou, pivem nebo se se dostal do kontaktu s mořskou vodou, nejprve ho vyčistěte destilovanou vodou nebo čistým lihem, abyste odstranili všechny látky, které by mohly vést ke korozi a zkratům.

čistění telefonu

4.) Manuálně ho osušte

V dalším kroku telefon manuálně osušte hadříkem nebo papírovými utěrkami a snažte se ho zbavit všech viditelných nečistot a vody. Při vysoušení nepoužívejte fén, ani nedávejte telefon na slunce nebo na topení, mohli byste ho poškodit.

Co rozhodně nedělat s utopeným telefonem?

  • Nesušte zařízení fénem či v sušičce.
  • Nezapínejte jej netrpělivě před vysušením.
  • Po zapnutí nespoléhejte, že je vše v pořádku a raději zálohujte.

telefon v rýži

5.) Vložte ho do uzavíratelné krabičky a zasypejte ho rýží nebo stelivem pro kočky

Ve chvíli, kdy je mobil suchý, vložte ho do uzavíratelné plastové nádoby a zasypejte ho rýží nebo stelivem pro kočky, které do sebe skvěle vstřebá zbylou vlhkost. Před rýží preferujte stelivo pro kočky, které účinkuje lépe.

Tip! Pokud se vám utopí iPhone, je nejlepší ho manuálně osušit a dát do krabičky se silikonovým gelem. Poté radíme vyhledat servis, kde vám telefon rozeberou a důkladně vysuší.

mobilní telefon

6.) Vyčkejte minimálně 24 hodin

V rýži nebo ve stelivu nechejte ponořený telefon minimálně 24 hodin, v tomto případě však platí, že čím déle telefon necháte vysoušet, tím lépe. Doporučujeme proto vyčkat ideálně 48 až 72 hodin.

Věděli jste, že… Tuto metodu můžete použít i když se vám srazí vlhkost pod displejem. Pokud se to stane u voděodolného telefonu, neváhejte ho reklamovat.

mobil

7.) Zapněte telefon

Po této době můžete konečně telefon zapnout a zjistit, na čem jste. Pokud se telefon zapnul, je to bezesporu dobrá zpráva, myslete však na to, že se mohla voda dostat hlouběji do zařízení a problémy se mohou projevit až později. Pokud však telefon funguje bez problémů déle než půl roku, dá říci, že máte vyhráno.

Tip! Nepodařilo se utopený telefon zapnout? Jestli máte ušetřeno na nový, můžete si ho pořídit i přes cashback – službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět! Cashbacky na telefony teď najdete na:

* AliExpress.com – až 15 % z nákupu zpět
* Okay.cz – až 5 % z nákupu zpět

záloha všech dat v telefonu

8.) Co dělat po zapnutí telefonu?

Ihned poté, co telefon naběhl, zálohujte veškerá data aplikací v interní paměti, za tento krok budete vděční v případě, že se telefon pokazí v dalších dnech. Následně můžete telefon normálně používat.

Ať už vám telefon spadne do bazénu, do záchodu nebo ho polijete vodou nebo třeba limonádou, nemusíte se s ním hned loučit. Stačí zachovat chladnou hlavu a postupovat podle našeho článku Co dělat, když mi telefon spadne do vody. Tyto rady se navíc nevztahují pouze na mobilní telefony, ale na většinu nositelné elektroniky, takže s pomocí těchto tipů můžete zachránit třeba i utopené chytré hodinky.

Ještě by se vám mohly líbit… naše další tipy ze světa mobilních telefonů:

* Nejlepší finanční aplikace 2021: Appky, které šetří nebo spoří peníze!
* Virtuální operátoři – Co to je?
* To nejlepší z českého Instagramu