Jaké výhody přináší rodinný účet a která banka má nejlepší podmínky?

společný účet

[obsahova-navigace]

Rodinný účet má určitě spoustu výhod, které pramení ze zjednodušení rodinného financování. Všechno je jednodušší, přehledné a dobře řiditelné. Ale má také mnoho úskalí, které je dobré zvážit před tím, než si takový účet pořídíte. A pozor, společný účet partnerů může v konečném důsledku dost zamávat i se vztahem dvou lidí. Nicméně poradíme vám, jak si takový účet pořídit, na co si dát pozor i jak najít příjemný kompromis.

rodinné spoření

Rodinný účet nebo společný účet partnerů

Pro někoho je zřízení společného účtu další logický krok v partnerství. V takovém případě je ale důležité promyslet si, jaké změny rodinný účet do společného života přinese. Největším úskalím bývá naprostá ztráta finančního soukromí. Oba partneři totiž začnou mít dokonalý přehled o financích partnera. Na druhé straně je to ale skvělé pro plánování rodinného rozpočtu a vytváření úspor, které můžete přesouvat na spořicí účet.

Věděli jste, že… pouze 30 % partnerů má jeden společný účet, ze kterého hradí chod rodiny? Zbytek má účty oddělené nebo volí kompromisní řešení, tedy jeden společný účet a k tomu dva oddělené pro každého z partnerů.

společné finance

Výhody a nevýhody jednoho rodinného účtu

Připravili jsme pro vás přehled benefitů, ale i nevýhod, které vám do partnerství a rodinného života přinese jeden společný účet. Doporučujeme dobře si je projít a zvážit všechny body, než takový účet založíte.

Výhody rodinného účtu

  • Ideální přehled o příjmech i výdajích rodiny
  • Snadné hledání úspor
  • Dva lidé kontrolují pravidelné platby
  • Skvělý podklad pro plánování rodinného rozpočtu
  • V případě úmrtí jedno z partnerů má druhý stále přístup k účtu, nastavování trvalých příkazů apod.

Nevýhody rodinného účtu

  • Ztráta soukromí
  • Možná příčina hádek po některé platbě
  • Nerovnost práv partnerů k účtu (majitel vs. disponent)
  • Problémy v případě rozchodu partnerů

platba kartou

Nerovnost partnerů před bankou

Bohužel je to tak. Pouze jediná banka u nás umožňuje účet, kde jsou dva spolumajitelé. U mBank můžete založit účet, kde mají spolumajitelé stejná práva k účtu.

Ostatní banky dávají přednost modelu majitel a disponent. Majitel účtu pak má větší práva než disponent. Ten může zadávat příkazy, vybírat či vkládat peníze. Nesmí však měnit nastavení účtu. A majitel účtu mu kdykoliv může disponentské právo odebrat.

rodina

Rodinný účet u nejoblíbenějších českých bank

Naprostá většina bank v České republice preferuje model majitel účtu a ustanovený disponent. Některé dovolují nastavení disponenta a jeho práv v internetovém bankovnictví a jejich počet neomezují. U jiných je situace složitější. Můžete třeba platit za další platební karty.

1.) Česká spořitelna

Rodinný účet vytvoříte z běžného účtu České spořitelny přidáním disponenta. Zajímavá je služba Zdravé finance, která pomáhá hlídat rodinný rozpočet.

2.) Fio banka

Také Fio banka preferuje společný účet v modelu majitel a disponent. Můžete mít ale více účtů a ty spravovat v jenom internetovém bankovnictví. Přístupy a právo disponovat z účtem můžete nastavovat neomezeně. K rodinnému účtu jsou dvě platební karty zdarma.

3.) Airbank

Opět je rodinný účet u Airbank v modelu majitel disponent. Majitel může disponenta přidat jednoduše v internetovém bankovnictví. Dvě platební karty jsou u účtu zdarma, za každou další je pak poplatek. Majitel účtu nastaví, co může disponent s účtem a penězi dělat a co už ne.

4.) Komerční banka

Můj účet u Komerční banky je klasickým běžným účtem, ke kterému můžete přidat disponenta. Je to jediná varianta rodinného účtu u KB. První karta je zdarma, za každou další je poplatek.

5.) mBank

K osobnímu účtu mBank mohou být nastaveni až dva spolumajitelé s vlastní platební kartou. Spolumajitelé pak ale nemohou u mBank otevřít vlastní individuální účty.

Tip! Z většiny běžných účtů můžete hravě vytvořit rodinný účet. Podívejte se na aktuální nabídku běžných účtů českých bank:
Porovnej běžné účty

Před založením společného účtu zvažte ještě jednu možnost. Kompromis, který může zachránit klid v domácnosti. Založte rodinný účet pro hlavní společné platby, spoření a většinu nákladů. A zároveň si ponechte každý svůj osobní účet pro soukromá vydání. Žena se pak nemusí zpovídat, proč zase utrácela v parfumerii. Muž nemusí vysvětlovat, proč nutně potřebuje další pár běžeckých bot, když už jich má doma pět.