PayPal účet: Jak na platby, založení i zrušení účtu a další návody

Paypal

[obsahova-navigace]

PayPal účet byl poprvé spuštěn v roce 1998. V zahraniční je oblíbený, především tedy v USA, Anglii, ale poslední dobou se s ním setkávají i Čeští uživatelé. V posledních letech došlo k posunu v uživatelské přívětivosti pro česky mluvící uživatele, přidání možnosti kreditních karet, ale také ke značnému zpřehlednění systému. I když si založíte PayPal účet, není to bankovní účet v pravém slova smyslu. Spíše počítejte s virtuální internetovou peněženkou.

PayPal

PayPal účet – co to je?

Společnost PayPal vytvořila internetový platební systém, který je jednodušší než běžné platby bankovním převodem. Založíte si PayPal účet, na který se přihlašujete pomocí e-mailové adresy a zvoleného hesla. Účet je také označen vaší e-mailovou adresou, ne číslem, jak jsme zvyklí z bank. Je to virtuální peněženka, která umožňuje platit, převádět i přijímat peníze od jiných uživatelů PayPalu, ale komunikuje i s klasickými bankovními účty.

Věděli jste, že… Největší výhodou PayPal účtu je jeho bezpečí? K obchodníkovi se totiž nedostanou informace o vaší platební kartě. To je velmi oblíbené pro nákupy u zahraničních e-shopů či při hraní on-line her na gaming portálech a v internetových kasinech.

platba kartou online

PayPal účet – poplatky

Většina služeb, které vám PayPal poskytne je zdarma. I proto má PayPal účet přezdívku internetová peněženka. Pozor ale, pokud na PayPal účet přijímáte platby v různých měnách a v různých měnách také platíte. Za převod měn si PayPal strhává poplatek 4,9 % z celkové sumy. Založení, vedení, převody peněz ve stejné měně i nákup zboží je zdarma.

poslat peníze

Jak poslat peníze na PayPal účet?

Na PayPal účet dostanete vaše peníze dvěma způsoby. Můžete využít bankovního převodu a nebudete platit žádný poplatek. Nebo využijete kreditní kartu, ale tam už vás to bude stát 4,9 % z převáděné sumy. Z toho plyne, že rozhodně výhodnější je převod z bankovního účtu.

Tip! Podívejte se na oblíbené eshopy, kde lze platit PayPal účtem a ještě získat peníze zpět přes cashback:

* Oblečení, doplňky k mobilům i hračky nakoupíte na Aliexpress s až 15 % zpět
* Akční nákupy značkového oblečení na Zalando Lounge s až 6 % zpět
* Poslední módní novinky objevíte na About you s až 15 % zpět
* I Lekarna.cz podporuje PayPal nákupy s až 10 % zpět

poslat peníze

Jak poslat peníze z PayPal účtu?

Pokud na PayPal přijímáte platby, budete si je určitě chtít jednou za čas vybrat. Tedy to, co zrovna neutratíte. Postup je jednoduchý. Stačí jít na obrazovku se zůstatkem na PayPal účtu, kliknout na Převést peníze a vybrat převod na bankovní účet. Peníze by měly být na účet připsány do 3 pracovních dní.

online nákup oblečení

Výhody a nevýhody PayPal účtu

Tak jako jiné služby, má i internetová peněženka v podobě PayPal účtu svá pro a proti. Sepsali jsme je, abychom vám pomohli se lépe rozhodnout, zda je PayPal pro vás to pravé řešení.

Výhody Nevýhody
Žádné poplatky za založení, platby… Využívá ho jen část českých e-shopů
Rychlé placení bez vypisování údajů z karty Stále ještě jsou některé části PayPalu v angličtině
Rychlejší transakce než v bankách (hl. u přeshraničních plateb) Je napadnutelný stejně jako běžný účet, pozor na přihlašovací údaje
Pomoc při reklamacích  

Tip! Přemýšlíte nad tím, že byste si účet založili u jiné banky? Popřípadě si otevřeli další účet? Podívejte se s námi jaké poplatky vás čekají a který z nich se vám nejvíce vyplatí. 
Porovnej účty

PayPal

Jak zrušit PayPal účet?

V nastavení PayPal účtu je záložka pro uzavření celého účtu, která vás zrušením provede. Před uzavřením nezapomeňte smazat všechny karty nebo připojené účty, vybrat peníze a počkat až proběhnou všechny zadané platby. V okamžiku zrušení PayPal účtu se totiž zadané platby přeruší.

Pozor! PayPal účet můžete zrušit pouze na webu. Tato funkce není přístupná v PayPal aplikaci.

PayPal účet je zajímavý nástroj pro placení a přijímání peněz na internetu a stojí za to vyzkoušet ho. Nic vás to nebude stát. Za zvážení stojí hlavně, pokud provádíte finanční transakce (třeba i jen nákupy) do nebo ze zahraničí. Jeho výhodou je pak vyšší bezpečnost a hlavně rychlost.